Queens Day in het Hunnerpark van Nijmegen Queens Day in het Hunnerpark van Nijmegen

Ladies in the Tipi

, Harold Broedelet

Queens Day in het Hunnerpark van Nijmegen

Ladies in the Tipi

Harold Broedelet ,

Sinds 2012 wordt Oranjepop verrijkt door de aanwezigheid van de Tipi. Deze kleine, knusse tent voor fijne, intieme optredens is inmiddels niet meer weg te denken. Dit jaar is het voor het eerst Koningsdag, maar Oranjepop pakt nog één keer goed uit door alleen maar vrouwen in de Tipi te programmeren. Maame Joses, Loes Swinkels, On Eva, Sophie Veline, Johanneke ter Stege, Sofia Dragt en de Literaire Stoelendans maken achtereenvolgens hun opwachting. In de aanloop naar dit festival sprak ik met Loes Swinkels en Sophie Veline.

Hoe bijzonder is het voor jullie om in de Tipi op te treden?
Loes: “Heel bijzonder. Ik houd ook veel van huiskamerconcerten en dit is eigenlijk iets soortgelijks, maar dan op een groot festival. Je hebt toch een intieme setting wat voelt als een huiskamer en ik vind dat erg bijzonder. Je kunt je daar terugtrekken uit de massa van het festival zodat je niet het idee hebt dat je met zoveel mensen op het terrein bent. Je bent dan gewoon eventjes in de Tipi met een klein groepje mensen dat naar een intiem concert luistert.”

Sophie: “Ik vind het heel bijzonder. Ik ben er nog nooit geweest en weet natuurlijk niet hoe het er uit zal zien, maar het lijkt me een heel leuke plek. Ook omdat er allemaal vrouwen op het podium staan.”

De tent staat midden in het feestgedruis, met het geluid van de andere podia dichtbij. Is het moeilijk om een klein, akoestisch optreden te geven met al die achtergrondgeluiden?
Loes: “Tijdens het optreden, als de artiesten in de Tipi spelen, zijn mensen bezig met het ombouwen van de andere podia. Dus als het goed is, heb je geen last van het geluid van andere bands. Alles is precies op elkaar afgestemd. Ik ga ervan uit dat het dus mee zal vallen. En omdat de Tipi dicht is gemaakt, denk ik dat ik me goed kan afsluiten voor wat er buiten is. Je hebt even dat korte, intense moment met je publiek in de Tipi. Pas als je er buiten stapt heb je weer het besef wat er allemaal daaromheen gebeurt. Wat ik vorig jaar merkte, is dat er in de Tipi meer een luisterpubliek komt. Zij zitten stilletjes te luisteren, te genieten.”

Sophie: “Het is zeker niet moeilijk, het is alleen maar leuk om mensen plezier te zien maken. Ik heb wel vaker op festivals gestaan, ook in kleine tenten. Het maakt mij niet uit. Het is misschien wel speciaal omdat je meer je best moet doen om je publiek erbij te betrekken. Maar als dat lukt, geeft het des te meer voldoening. Dan maakt het feestgedruis niet meer uit. Ik heb me er nooit aan gestoord.”
De Arnhemse singer/songwriter vindt het juist leuk om in te spelen op wat er buiten gebeurt. “Als er een bandje heel hard speelt, kun je er wel nog harder tegen in spelen, maar het is beter om dan juist zachter te spelen. Als ik er tegenin ga, leidt dat juist af. Omgevingsgeluiden probeer ik te gebruiken voor mijn eigen performance. Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar je kunt het beter gebruiken dan je erdoor te laten afleiden. Ik vind sowieso een buitenoptreden iets extra’s hebben. Ik heb bijvoorbeeld in de tuin van een café opgetreden. Dat vind ik heel bijzonder en dat geeft me dan een goed gevoel. Dicht bij de natuur vind ik altijd wel leuk.”

Beide dames hebben jaren geleden hun eerste album uitgebracht. Loes kwam in 2009 met Passionately Lonely en Sophie volgde in 2011 met StilteStorm.

Jullie brengen beide binnenkort een nieuw album uit. Kunnen jullie vertellen wat we kunnen verwachten tijdens Oranjepop?

Loes: “Nothing As I Know komt uit na de zomer. Het is een mix van bandliedjes en singer-songwriterliedjes, waarvan jullie uiteraard wat te horen krijgen. De liedjes zijn in de afgelopen vier jaar geschreven. Er staan songs op van vier jaar geleden, maar er staan ook nummers op van bijvoorbeeld oktober 2013. Dus het is een beetje een brug van oud naar nieuw. Al mijn liedjes zijn het resultaat van mijn zoektocht. Het is een proces dat ik als mens doormaak. Het is mooi om de ervaringen die je opdoet in het leven in liedjes te verwerken. Dat proces heeft uiteindelijk geresulteerd in het nieuwe album.” De zangeres/gitariste zoekt hiervoor nog getalenteerde muzikanten.

Loes woont in de prachtige Ooijpolder. “Het in de natuur zijn brengt me dichter bij mezelf en dat maakt schrijven fijner en makkelijker. Voor schrijven heb ik enigszins rust nodig.“

Sophie houdt op 16 mei aanstaande in LuxorLive de releaseparty van haar nieuwe ep De Zwarte Deken. “Het thema van mijn liedjes is de nacht. Alle aspecten die bij de nacht horen vind je terug in mijn liedjes, zoals bijvoorbeeld de dood. Maar ook de vroege ochtend is een element van de nacht. Alles ziet er dan fris uit. Ik houd het meest van een combinatie daarvan. Op Oranjepop speel ik eigenlijk alleen maar liedjes van mijn nieuwe ep. Maar misschien wijzig ik ter plekke mijn setlist en speel ik een ouder nummer als Melodie Van De Blaadjes, hoewel ik deze beter bij de herfst vind passen.”

Loes Swinkels: 16.20 - 16.50 uur
Sophie Veline: 18.50 - 19.20 uur
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland