Perzische slaapkamermuziek van Faarjam Perzische slaapkamermuziek van Faarjam

3voor12 gelderland introduceert

, Rik de Winter

Perzische slaapkamermuziek van Faarjam

3voor12 gelderland introduceert

Rik de Winter ,

Nadat Faarjam in 2013 de ep Awar E Rang uitbracht, trad hij nog niet op in Arnhem. Daar komt nu gelukkig verandering in. Op 10 mei brengt hij met zijn band de ep live ten gehore in Café de Kroeg. Frontman Massoud Faarjam Saidi maakt, samen met partner-in-crime Erik Oexman, poëtische wereldmuziek over iets dat is achtergebleven. Hoogste tijd voor een introductie.

Erik en Massoud studeerden samen Pop & Sounddesign in Arnhem. Ze vonden elkaar in het fanatiek componeren van muziek. Erik: "Als we een idee hebben, dan willen we vervolgens altijd graag weten hoe het zou klinken met een ander instrument". Die drift om alles uit te pluizen, leidde tot een strak gecomponeerde ep met onder andere het geluid van een bugel en een cello. Het opnemen verliep echter niet geheel zonder tegenslagen: "We hebben wel eens een hele middag staan opbouwen in de studio op school, waarna bleek dat andere studenten de studio al hadden geboekt". Dat heeft er toe geleid dat de ep voor het grootste deel is opgenomen in slaapkamers. Het is dan ook niet zo verrassend dat sommige nummers klinken als slaapliedjes.

De rustgevende dromerige liedjes gaan over verlangen naar de kindertijd, en de nutteloosheid van het bestaan. "Omdat de nummers in het Perzisch worden gezongen, heb ik de melodieën bijzondere aandacht gegeven", aldus Massoud. Voor wie toch graag wil weten waar de teksten over gaan; het zijn bewerkingen van de gedichten van de in 2004 overleden Perzische dichter Hossein Panahi. "Het zijn absurdistische gedichten, maar ze gaan wel over herkenbare thema's." De muziek komt voort uit associaties die de muzikanten hebben bij deze thema's. Soms is het metrum van de poëzie aangehouden en heeft Massoud de muziek direct voort laten komen uit de gedichten, "dan bleek een nummer ineens een 6/8 maatsoort te hebben."

Begin 2013 namen de heren een zeer professioneel uitziende clip op samen met Mostafa Heravi. Het nummer in kwestie, Ja Mandeh, is opgedragen aan de in 2012 overleden vader van Massoud:  "Het nummer gaat over iets dat is achtergebleven, en de lege plek die dan ontstaat."

Op 10 mei treden, naast Faarjam, ook On Eva en Benjamin T & Drei op.
 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland