FreeFall Festival - Kingsnight en Kingsday

25 en 26 april in Arnhem: twee podia, 27 acts (bands en dj's)

Robert Koekkoek ,

Het jaarlijks terugkerende FreeFall Festival heeft ook dit jaar weer twee dagen geprogrammeerd vol met bands en dance-acts. Op Kingsnight en Kingsday is het Gele Rijdersplein, hartje centrum Arnhem, het epicentrum van de Koningsdagfestiviteiten. In samenwerking met Luxor Live, Jacobiberg en Planet Rose staan 27 optredens geprogrammeerd. Grote namen onder de optredende bands zijn onder meer: Chef’Special, Krach en My baby. Wat betreft de dance-acts zijn de oren extra gespitst voor Bart Skills, Steve Rachmad en AnD. Het festival is gratis toegankelijk.

FreeFall begint 25 april om 18.00 uur met heavyrock van het Nijmeegse Xretro. Daarna gaat het verder op de Pop-Stage met Ode aan Arnhem. Dit is het vorig jaar gehouden liedjesfestival waarin de lofzang over Arnhem ten gehore gebracht werd. Onder andere Bart Minderman,de winnaar van het festival, staat op het podium.
Vervolgens beklimmen de zes man van Ground Control het podium. Zoals de naam het al doet vermoeden hebben deze zes één passie: David Bowie.
Om 21.45 uur zien we Deaf Charley op het podium. Wiebe Buursink (gitaar en zang), Adeline Walker (drums) lijken een abonnement te hebben op de Kingsnight. Dit is het tweede achtereenvolgende jaar dat de band, nu met Jos Brethouwer op bass, de ruwe stompin’ blues over het plein mag uitstorten. Volgend jaar - drie maal is scheepsrecht - dus eindelijk op Kingsday zelf, tussen de grote namen?
De Pop-Stage sluit de avond af met opnieuw een tribute band: The Romance. Inderdaad, deze hommage wordt opgedragen aan Herman Brood. In The Romance spelen onder meer de gitaristen Hollestelle (Wild Romance), John Hayes (Mothers Finest) en bassist Barend Courbois (Best Bassplayer Benelux 'The Guitarist 2014').

Op de Dance-Stage staan drie acts geprogrammeerd. De aftrap wordt verricht door Numus. Numus maakt daarna plaats voor de progressieve techno van Yosser & Jelle Ruis (Arnhem: Popupklup en Roof Garden). De Amsterdammer Bart Skils rondt het Dance-Stageprogramma vanaf 22.30 uur tot middernacht af met techno.

Na de opwarmer door Kingsnight, en na misschien een goede nachtrust, gaat het koningsfeest op Kingsday vanaf 13:00 uur verder. Het Amsterdamse My Baby bijt het spits af met bluesrock met een geurtje soul, funk en gospel. Frontvrouw Cato van Dijck (gitaar en zang), Joost van Dijck (drums) en Daniel Johnston (gitaar) maakten indruk op Eurosonic Noorderslag en speelden eerder dit jaar op SXSW (Austin, VS).
Daarna is het de beurt aan Arnhems trots: Einfach Kurt. Kurt brengt meeslepende, bittere bluesy nummers waarbij zijn stem en piano-, gitaar- of accordeonspel begeleid worden door drums. Onlangs trad Einfach Kurt nog op tijdens de Spijkerrok Wintereditie en Jacobiberg Paasconcerten. Ook doet hij mee aan de Roos van Nijmegen.
Het ingetogen bluesy repertoire maakt plaats voor de 'feestmuziek' van Maison du Malheur. 'Feestmuziek' klinkt misschien wat te hoempapa. De zesmansformatie, misschien worden het er zeven of zelfs negen, weet wel hoe zij het publiek aan het swingen kan krijgen. Balkanpolka, zigeunerbruiloft, een vleugje rock, sousafoon en banjo. Dat dus. Als Willem en Maxima erbij zijn, dansen ze geheid mee.
Na MdM staat de Amsterdamse burlesk-ster Fay Loren daar helemaal alleen met haar Fay Loren's Burlesque show. Of zij in Arnhem, in dit tijdslot midden op de middag, ook uit de kleren gaat? Als het maar warm genoeg is op Koningsdag.

Om 15.25 uur is het podium voor Arnoud Lievers (drums), Jorik Tangelder (gitaar), Erik Giesen(gitaar, zang) en Guus ten Klooster (bas). Zij verenigen zich in de Arnhems-Achterhoekse Hippie Tree Friends Collective. HTFC grossiert in lange namen. Ongetwijfeld spelen de vier mannen alle nummers van hun album When I Get Down There, Pleasure Becomes Reality. Wie na de halfuurdurende set de muziek van HFTC het bondigst kan omschrijven, roept maar. Iets met grungegarage of lofi punk?
Na HTFC komt een ander swinggeweld-act het podium op: Memphis Maniacs. Je kunt de programmering van Kingsday een ratjetoe noemen, maar je kunt het ook positief als een ‘lekker-gevarieerd,-voor-ieder-wat-wilsprogramma’ bekijken. Memphis Maniacs is een 'mash-up' collectief, maar dan niet zoals een dj die muzikaal verantwoord verschillende nummers mixt. Memphis Maniacs is een vijfkoppige band die de 'mash-up' techniek toepast op allerlei bekende nummers uit zeer verschillende stijlen.
Het Groningse The Monroes, met als spil zangeres Josje Kobès, speelt om 17.30 uur. Het is een desolate melancholische mix van garagepop, soul en r&b, zoals te horen is op de in januari uitgebrachte cd Tears & Trials.
Daarna mag het Lochemse Orange Maplewood laten horen waarom iedereen reikhalzend uitkijkt naar de nieuwe cd. De release is op 9 mei in Luxor Live. FreeFall geeft Jordy Sanger (gitaar/zang) Gerben Bielderman (bas) en Duncan Daalmeijer (drums) een mooi podium om hun grungerock alvast op het Arnhemse publiek uit te testen.

Het Arnhems-Nijmeegse Krach laat zich vanaf 19.00 uur een uur lang horen. De band beschrijft het zelf als "Rauwe rock met een dance-insteek. Vuige gitaarrock met technosynthesizers. Blasfemische beats en hijgende hypno-vocalen." Zeer onlangs kwam Krachs nieuwe album Last Time I Checked This Was My House uit.
Night The Rebel (Arnhem/Utrecht) komt na de elektrorock van Krach met hiphop. Maar dan wel 'raw of conscious' hiphop met jazz- invloeden, afgewisseld met harde clubbangers of desnoods romantische liefdessongs. Naast rapper Night the Rebel staan Brenx Beats (dj) en Gillian Muskita (Zang) op het podium.
Om 20.30 uur sluiten de vijf mannen van het Haarlemse Chef'Special het livegedeelte op de Pop-Stage af. Zij brengen een uur lang hun welbekende mix van pop, rock, reggae en funk. Dak eraf. Passing Through, het begin dit jaar uitgekomen tweede album van Chef'Special, werd eind februari uitgeroepen tot 3FM Album van de Week en racete op topsnelheid door tot nummer 1 in de Album Top 100. In juni staat de band op Pinkpop. Zal Jett Rebel ook meekomen op Kingsday?
DJ Aphrodite (Londen, UK) mixt, spint en scratcht daarna melodieuze “fat grooves, serious beats and crowd moving drum and bass”.

Op de Dance-Stage staat Eshu (Nijmegen) om 13.00 uur, gevolgd door Pure (Peter Entjes, Nijmegen) met techno op het podium. Om 18.00 uur is het de beurt aan Doornroosjes Darko Esser met house, techno en dubstep. Daarna draait Steve Rachmad (Amsterdam) techno, tech-house, deep-house en electro. Will & Ink (Amsterdam) lossen Rachmad af met volgens 3voor13 amsterdam “mannentechno met weinig poespas”. Vanaf 22.00 uur brengt AnD (Manchester, UK) zijn publiek in beweging met techno, electronica en dub industrial.

De complete line-up met timetable