Dag des Oordeels: Villa Zeno

Merijn Coert ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Deze keer de debuutplaat van Villa Zeno.

Bam! Titelsong Self Made Woman trapt de plaat af met groots stadion geluid. Met de oogjes dicht zie en hoor je een seventies rockband een heel stadion platspelen. Geluid van een schallend publiek zou hier niet hebben misstaan, ook al weten we dat dit geen echte liveopname zou zijn geweest. Het toetsenwerk en de donkere stem van zanger Jonah Falke bieden in dit nummer de basis voor dit sterke openingsnummer.

Hierna is het tijd voor meer gitaarwerk. King Out Of Honour is een dansbaar gitaarrocknummer dat de lijn van het bombastische begin van de plaat in ere houdt, maar tegelijkertijd ook een mooi bruggetje weet te slaan naar nummertje drie: Home.

Home
is een fris zomers nummer dat zomaar een fijn hitje zou kunnen zijn op 3 FM en wie weet zelfs ooit op Sky Radio. Denk aan een dagje aan het strand met dit muziekje op de ghettoblaster. Of een fijn ritje in een auto met open dak, waarin Giel Beelen op de radio besluit dat dit de zomerhit van 2014 moet worden.

Het sterke begin van de plaat Self Made Woman betekent helaas ook dat de lat gelijk heel hoog gelegd wordt. Villa Zeno probeert gitaarrock, akoestische deuntjes en orgelgekheid af te wisselen, maar weet geen nieuw juweeltje ten gehore te brengen. Wel kent James Brown = Dead een disco-like beginnetje dat aanstekelijk werkt en is Bullit hierna een uiterst eigenzinnig nummer. Afsluiter Waiting doet tot slot zijn naam een beetje eer aan, omdat je als luisteraar even moet wachten op een (schijnbare) liveopname, inclusief het publiek dat eigenlijk onder het eerste nummer te horen had moeten zijn geweest.

Het uiteindelijke oordeel is dat deze debuutplaat van Villa Zeno een mooie, goed geproduceerde, her en der eigenzinnige en sterk beginnende plaat is. Het hoogtepunt is na drie nummers alweer voorbij, maar het niveau is gedurende de hele plaat nog erg hoog. Voor de fans van de band is het vast smullen en voor een onbekende wellicht een nieuwe ontdekking. De tijd zal het leren. Feitelijk moet men deze band, zoals de meeste bands,  gewoon gaan bekijken op een podium in de buurt. Liveacts zijn natuurlijk altijd beter.