#vf14 Venice komt thuis #vf14 Venice komt thuis

Californische close harmonysingers dalen af in St. Stevenskerk

, Harold Broedelet

#vf14 Venice komt thuis

Californische close harmonysingers dalen af in St. Stevenskerk

Harold Broedelet ,

“The family tree will always grow.” Treffender kon het zondagavond in de St. Stevenskerk niet worden verwoord. Er zaten vooral diehard-fans in het publiek. Toch gingen er veel handen de lucht in, toen aankondiger Jan Douwe Kroeske (die Venice in Nederland bekend maakte door zijn 2 Meter sessies) vroeg wie de band nog nooit gezien had. Dat aantal zal bij volgende gelegenheden aanzienlijk minder zijn. Vele harten werden gewonnen door de vier Amerikanen met hun fameuze samenzang.

CONCERT
Venice, St. Stevenskerk live (Vierdaagsefeesten), 13 juli 2014

DE ACT
De muziek lijkt op de folkcountryrock van de Crosby, Stills Nash & Young en The Eagles, maar daarmee doe je ze ook tekort. Venice onderscheidt zich door een excellente songwriterschap dat diepere thema’s raakt. Gekoppeld aan hun close harmony singing heeft de groep een brug geslagen met de singer-songwriters van het afgelopen decennium. Het is alsof ze met hun haast sacrale gezang vanuit hogere sferen zijn afgedaald in deze kerk.

HET MOMENT
Venice speelde een dag eerder nog versterkt op Bospop en een paar dagen daarvoor samen met de coverband, wat eerder een partyband is. Kipp Lennon spreekt zijn waardering uit voor de gelegenheid die hen is geboden om in de St. Stevenskerk te mogen optreden. Daar komt de muziek het beste tot zijn recht. Dat blijkt!

HET PUBLIEK
De kerk is afgeladen met zo’n 800 getrouwen die zich gelukkig mogen prijzen dat ze erbij kunnen zijn. Er waren namelijk 3.000 aanvragen voor kaarten voor dit concert! Mede om de intimiteit én het kerkgebouw te bewaren, worden de optredens knus en klein gehouden. En we krijgen waar voor ons geld. Bij wijze van uitzondering speelt Venice maar liefst anderhalf uur! Tot groot genoegen van het uitzinnige publiek.

HET OORDEEL
Natuurlijk kun je Venice vergelijken met genregenoten. Hoewel de samenzang te vergelijken is met die van The Eagles, is het niet fair om de band af te doen als een kloon daarvan. De broers en neven Lennon zijn niet alleen uitstekende zangers (hun stemmen past als de radertjes van tandwielen perfect in elkaar), ook zijn ze begenadigde tekstschrijvers. Daar waar de leden The Eagles naast het zingen ook gitaar spelen, beperken Kipp en Mark Lennon zich tot hun zangkwaliteiten. Venice koppelt de typische Westcoast-folkrocksound aan het singer-songwriterschap.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland