#vf14 The Kevin Costners geven vaderlijk advies

Nijmeegs quintet spreekt over capes en kinderen

Joeri Pisart ,

Laten we er niet al te lang omheen draaien. Kevin Costner is een slappe zak. Om een reden die wij niet wisten te achterhalen maakt hij muziek die het beste valt te omschrijven als tenenkrommende, ‘middle of the road’ countryrock. Gelukkig is Waterworld niet het enige positieve dat op zijn conto te schrijven is: quintet The Kevin Costners brengt zes jaar na hun debuut de tweede langspeler Pick Up The Parts uit. Het Valkhof Festival is min of meer de homecoming te noemen van deze Nijmeegse band. 3voor12 gelderland sprak de vijf over capes en kinderen.

WIE: The Kevin Costners, ofwel Bouke Zoete (zang en gitaar), Sjors van der Meulen (gitaar, toetsen en zang), Stijn Klaver (drums), Admar Hermans (basgitaar) en Xavier Teerling (gitaar en toetsen)
WAAR: backstage bij de Boog
WANNEER: zondag 13 juli 2014

Lunatics is het eerste nummer dat online is geslingerd van Pick Up The Parts. Waar zijn jullie gek op?
Stijn: “We vereren mensen waar, zoals dat op z’n Vlaams heet, een hoek af is. We zijn gek op prettig gestoorde idioten waar iets geniaals uit ontstaat. Daar gaat Lunatics ook over.”
Bouke: “Het gaat niet per se over gekke mensen, maar over het niet conformeren aan de wetten van verwachtingen. Fuck it, doe je ding. Dat zorgt ervoor dat je je enige kans op genialiteit niet mist. Ook ben ik gek op koud bier onder de douche, op een warme dag. Meestal sta ik overigens onder de douche met een peuter.”

Wat wordt het hoogtepunt van het Valkhof Festival?
Sjors: “Ik ben ontzettend benieuwd naar de nieuwe band van Mauro Pawlowski.”
Xavier veert op: “Te laat! Hij speelde gisteren en het was te gek.”
Stijn: “Wisten jullie dat die man capes draagt, in privécontext. Thuis dus. Ik heb dat level nog niet bereikt.”
Xavier: “Mijn advies is om te beginnen met een huurcape. Misschien middels een dienst vergelijkbaar met een groentepakket: iedere woensdag ontvang je een nieuwe cape. Op die wijze kun je binnen een jaar wennen aan het dragen ervan.”

Welke karaktertrek van Kevin Costner past het best bij jullie muziek?
Stijn: “Dat het te lang duurt alvorens je weer wat van hem hoort. Maar toevallig zag ik hem deze week weer, in een tv-reclame voor tonijn in blik. Hij is weliswaar een suflul, maar er komt een dag dat Quentin Tarantino hem opbelt en hij zijn beste prestatie tot dusver neerzet.”
Xavier: “2018 wordt het jaar van Kevin Costner, dan wordt hij hoogstwaarschijnlijk de nieuwe James Bond. Zijn laksheid vind ik prachtig.” 

Hoe komt het dat jullie tweede album zo lang op zich heeft laten wachten?
Stijn: “We zijn niet de jongsten meer en hebben daarom niet zo veel haast. Aanvankelijk hebben we rustig gewerkt aan songs. In 2011 doken we met Frans Hagenaars van Excelsior in de studio met vijfentwintig demo’s. Pas in november 2013 hebben we de laatste opnames gemaakt.”
Admar: “Ik startte pas na de opnames als bassist. Thuis kreeg ik twee lp’s binnen om te oefenen. Soms voelt het alsof ik in een The Kevin Costners-coverband speel. Als halve buitenstaander kan ik zeggen dat het eindresultaat van de nieuwe cd niet verbrokkeld klinkt, ondanks de lange studioperiode.”
Stijn: “Onze leeftijd was niet de enige reden voor die kloof tussen de opnames. Life got in the way. Tussen Come On In en Pick Up The Parts zijn drie huizen verbouwd en zeven kinderen geboren.”
Sjoerd: “Prachtkinderen, dat moet gezegd worden.”
Stijn: “Die allemaal zindelijk zijn. Moet je nagaan.” 

Hebben jullie nog advies voor aanstaande vaders?
Sjoerd: “Begin er niet aan.”
Stijn: “Noem je kind niet naar wijn. Kaapse Pracht of Wild Pig zijn slechte namen voor een dochter.”
Sjoerd: “Heb bovenal geduld, het zal goedkomen.”
Stijn: “Ooit krijg je weer slaap. Althans, dat hebben ze mij eens verteld.”
Xavier: “En was vooral je cape niet te warm.”

DE FOTO