#vf14 Spetterende show Hackney Colliery Big Band #vf14 Spetterende show Hackney Colliery Big Band

Aanstekelijke beats brengen publiek niet in beweging

, Harold Broedelet

#vf14 Spetterende show Hackney Colliery Big Band

Aanstekelijke beats brengen publiek niet in beweging

Harold Broedelet ,

Je zou niet zeggen dat een brassband die een mix maakt van afrobeats, funk en hiphop uit Engeland komt, maar toch is het waar. De Hackney Colliery Big Band is een aangename Britse verrassing in tropische melkchocolade, om maar eens een cliché te gebruiken. Gecombineerd met de typische Engelse humor leidde dat tot een swingend optreden, English style.

HET CONCERT
Hackney Colliery Big Band, Arc, 13 juli 2014

DE ACT
Het negenmansorkest bestaat uit twee trombonisten, twee trompettisten, een altsaxofonist, een tenorsaxofonist, een sousafonist en twee percussionisten. Al dat kopergeweld levert een uiterst explosieve mix op van afrobeats, funk, hiphop en zelfs jazz. In tegenstelling tot het Kyteman Orchestra wil de Hackney Colliery Big Band de boel vooral in beweging krijgen. Nogal onconventioneel voor Britten, maar het concept lijkt te werken.

HET MOMENT
“We hebben een single uitgebracht op vinyl. Op vinyl!” Het publiek reageert verbaasd op deze mededeling van de bandleider. Waarschijnlijk is hij niet op de hoogte van het feit dat vinyl ondanks de teruglopende markt in Nederland nog steeds populair is onder de liefhebbers.

HET PUBLIEK
Dat reageert nogal duf, uitzonderingen daargelaten. Zijn het de onnavolgbare ritmes en ritmewisselingen waardoor er weinig wordt gedanst? Of staan er vooral passanten op de vlonder voor de Arc? Ondanks de vibe vanaf het podium wordt deze nauwelijks opgepakt.

HET OORDEEL
Deze big band bewijst dat de leden goed geschoolde muzikanten zijn. De sousafonist laat zijn instrument als een basgitaar klinken. Of het nu covers zijn of eigen werk, Hackney Colliery Big Band swingt aan alle kanten. Hun valkuil is wel dat ze zich verliezen in complexe ritmes en ingewikkelde jazzstructuren, waardoor er weinig wisselwerking met de toeschouwers ontstaat. Desondanks is de podiumpresentatie aanstekelijk. “OK Nijmegen, we need your left hand in the air, your right hand in the air, and do this ...” De bandleider maakt op hilarische wijze het gebaar van ritmisch klappen. Aan enthousiasme geen gebrek!

DE FOTO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland