#vf14 Navarone laat ongetemde energie los in de kerk

Ook de St. Stevenskerk prijkt op de scalp van rockband

Harold Broedelet ,

Ze ‘oefenden’ al eerder met akoestische sessies, binnen in het voormalige klooster Maria Roepaen in Ottersum en ook in de Sint Nicolaaskapel op het Valkhof. Maar de St. Stevenskerk stond nog niet op het lijstje van de classic rockers van Navarone. Daar kwam op 12 juli verandering in met een optreden tijdens StevenskerkLive.

DE ACT

De vijfmansband Navarone met leadzanger Merijn van Haren maakte met zijn eerste album A Darker Shade Of White grote indruk. De invloed van de classic rock uit de jaren zeventig is duidelijk te horen. Merijn heeft een indrukwekkend vocaal bereik. Fameus zijn zijn lange en hoge uithalen, waarmee hij laat horen dat zanger Ian Gillan van Deep Purple inmiddels een waardig opvolger heeft gekregen. Maar ook het gitaarspel van Kees Lewiszong en Roman Huijbreghs is gebaseerd op deze rockband van weleer. Het gaat echter te ver om Navarone af te doen als een soort Deep Purple 2.0. Op het nieuwe album Vim And Vigor laat de groep horen zijn eigen stijl verder te hebben ontwikkeld. Tijdens dit optreden in de St. Stevenskerk wordt de groep bijgestaan door een klassiek orkest van veertien man en spelen ze een akoestische set van hun meestal stevige repertoire. 

HET PUBLIEK

Ruim een uur van tevoren staat er al een ‘mob’ voor de ingang van de kerk, terwijl de deur pas een half uur voorafgaand aan het optreden opengaat. Het zijn niet alleen de diehard fans die op dit speciale optreden afkomen, maar ook bezoekers die nog niet eerder kennismaakten met deze rockband. En ze krijgen waar voor hun geld. Ook nu verovert Navarone de harten van het publiek, mede door het spelen van een akoestische set. Niet voor niets worden we op twee toegiften getrakteerd.

HET MOMENT

Tot dit optreden waagde nog geen enkele artiest het om de preekstoel in de kerk te beklimmen, maar Merijn flikt het. Tijdens het nummer Sage loopt hij tijdens een intermezzo verrassend de kansel op, vanwaar hij als een ware geestelijke zijn publiek toezingt. Waardig en zeer gepast. 

HET OORDEEL

De avond hiervoor is Navarone nog het voorprogramma van Extreme - The Band in Nürnberg. Hun nachtrust was kort, maar het is ze niet aan te zien. Band en orkest moesten zaterdagochtend (uiteraard) uitgebreid soundchecken om te kunnen omgaan met de onvermijdelijke nagalm in een kerk. Ondanks dat lijkt het er op alsof de groep met de handrem erop speelt. Alsof er vanuit de hemel voor wordt gewaakt dat dit heilige onderkomen niet wordt onteerd. Maar al gauw komt de energie van de muzikanten los en horen we weer de lange uithalen van Merijn. Navarone acoustic staat als een kerk (in dit geval)! 

DE FOTO