#vf14 Dansen op het graf van de vreselijke jaren negentig met Gruppo di Pawlowski

Uitzinnige dEUS-gitarist

Thom Klompenhouwer ,

Op het moment waarop Mauro Pawlowski quasi-nonchalant het podium opwandelt lijkt in niets een psychotische duivelsuitdrijving aanstaande. Vijf minuten later blijkt het publiek echter onderdeel te zijn geworden van een diabolische confrontatie, die hen uiteindelijk vervreemd, verward dan wel verafschuwd achterlaat.

HET CONCERT
Gruppo di Pawlowski, Boog, Zaterdag 12 juli 2014

DE ACT
Prettig gestoord gezelschap rond Mauro Pawlowski, onder andere bekend van het Belgische dEUS en samenwerkingen met Alex Chilton en de Nederlandse dichter/schrijver Ramsey Nasr. Het door Steve Albini geproduceerde debuut Neutral Village Massacre verscheen dit voorjaar. Qua performance doet het denken aan Nick Cave ten tijde van The Birthday Party, Mike Patton en The Jesus Lizard.

HET MOMENT

‘Tijd dat het oorlog wordt – jonge helden.. ze moeten sterven!’
Grappig dat zo’n Nederlandse tekst ineens keihard binnenkomt. De cover Jonge Helden van Arbeid Adelt!, een Belgische electrogroep uit de jaren tachtig, is muzikaal gezien misschien niet het hoogtepunt van de set maar grijpt, door het wegvallen van de taalbarrière, het publiek volledig bij de kladden.

HET PUBLIEK
Zoals gezegd in de inleiding; een deel van het publiek lijkt niets te kunnen aanvangen met deze experimentele noiserock. Daarentegen zijn er ook genoeg mensen die wel raad weten met deze waanzin en zij dansen er dan ook lustig op los. Op het graf van die ‘vreselijke nineties’- aldus het opperhoofd. De gortdroge aankondigingen en intermezzo’s van Pawlowski, die de gitaar links laat liggen en zich uitsluitend concentreert op het vocale element, toveren ook bij hen een glimlach op het gelaat.

HET OORDEEL
Get off the ground!!!; schreeuwt Pawlowksi de eerste rij toe. Die oproep gaat niet aan hen voorbij. Gruppo di Pawlowski weet muzikaal experiment, publiekelijke confrontatie en een uitdagende performance krachtig te binden in een kleine 45 minuten.

DE FOTO