#vf14 Heymoonshaker schudt meer op dan alleen de maan

Onwaarschijnlijk samengaan van bluesgitaar met beatbox

Heyta Melssen ,

"We are here for one thing only: to make you happy!" Dit waren de openingswoorden van Dave Crow. Vervolgens vroeg hij het publiek dichterbij te komen: "The closer you come, the more we give. En dat deden ze dan ook. Drie kwartier lang gaven ze alles wat ze in zich hadden en ook daarna bleef het nog lang onrustig op het plankier voor de Boog. Tot de cd’s verkocht werden.

CONCERT
Heymoonshaker, De Boog, 16 juli 2014

DE ACT
Heymoonshaker bestaat uit Andy Balcon op gitaar en zang en Dave Crow op …. zichzelf. Dave is een virtuoze human beatboxer die kans ziet een compleet drumstel uit zichzelf te toveren. De muziekstijl is vooral blues, maar tijdens hun optredens rekken ze de grenzen van dat genre tot het uiterste op. In 2009 ontmoetten de twee elkaar als straatmuzikanten op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland. Daar begonnen ze met het samenvoegen en presenteren van hun twee mijlenver uit elkaar liggende muzikale stijlen aan het langsslenterende publiek. Nadat hun verschillende reisschema’s hen uit elkaar hadden gedreven ontmoetten ze elkaar weer letterlijk aan de andere kant van de wereld, in Zweden. Ze gingen samen jammen en toeren langs Europese festivals waarbij hun show zich steeds verder ontwikkelde.

HET MOMENT
Het is heel bizar om het geluid van een drumstel te horen terwijl er alleen een man met een microfoon op het podium staat. Het grote moment van de show is dan ook de solo van Dave. Virtuoos! Niet alleen produceert hij een compleet drumstel maar hij ziet kans daar tussendoor ook de geijkte human beatbox-geluiden oempf-oempf te produceren en soms lijkt er zelfs een mondharmonica doorheen te schemeren. Na afloop van het nummer is hij dan ook gesloopt: wat een energie gaat er zitten in een potje beatboxen. Maar eigenlijk bestaat de hele show één groot zich steeds verder opbouwend moment. Dave voert een constante dialoog met het publiek en weet de toeschouwers er echt bij te betrekken. 

HET PUBLIEK
Het publiek is dan ook enthousiast en dat enthousiasme stijgt met ieder nummer. Wanneer Dave en Andy aangeven dat ze klaar zijn, klinkt een collectieve zucht van teleurstelling. Voordat we tijd hebben om bij te komen van die teleurstelling staan ze daar echter alweer met een ‘encore’. De verklaring van Dave: "We hate it when the audience shouts our name for an encore." Maar dat is nadat Dave al een ‘surprise’ heeft aangekondigd: hun cd, die na afloop van de show te koop zou zijn: "This is what you’ve been missing in your cd-collection!" Met een beetje ongelukkige zwaai gooit hij het eerste exemplaar het publiek in, waar een meisje de voltreffer krijgt. Natuurlijk mag ze hem houden. En wij, niet getroffenen, mogen na afloop een exemplaar kopen. Veel mensen blijven dan ook staan totdat ruim tien minuten na het optreden het verlossende koffertje komt en de eerste kopers worden begroet met een ‘big hug’.

HET OORDEEL
Soms krijg je letterlijk een parel in de schoot geworpen. Muziek, show, interactie met publiek: alles klopt aan Heymoonshaker. Het enthousiasme spat er af en ze weten een optreden echt tot een feestje te maken. De beste show van de hele woensdagavond?

DE FOTO