#vf14 Ebo Taylor ontwapent het Valkhofpark

Ghanese componist krijgt alle voeten van de vloer

Thijs Schamp ,

Na de warmste dag van de Nijmeegse Vierdaagse tot nu toe is het aan Ebo Taylor de taak om nog eens het publiek in beweging te krijgen. Met acht man sterk op het podium ontwapent hij het Valkhofpark.

CONCERT
Ebo Taylor, podium Arc, 16 Juli 2014.

DE ACT
Geboren in 1936 gaat de Ghanese gitarist, componist, bandleider en producer Ebo Taylor al lang mee. Al zestig jaar is hij een belangrijk persoon in de Ghanese muziek. In de late jaren vijftig was hij actief in invloedrijke bands als The Stargazers en Broadway Dance Band. Hij creëert zijn eigen sound, waarbij hij gebruikmaakt van Ghanese instrumenten onder een arrangement van afrobeat, funk en fusion. 

HET MOMENT
Ebo Taylor is op zijn respectabele leeftijd (de man is bijna 80 jaar oud) niet meer erg spraakzaam op het podium. Het publiek maalt daar niet om, ook niet wanneer de band wat zangpartijen voor hem invult. Ebo Taylor heeft iets ontwapenends over zich. Wanneer hij dan toch keer de microfoon pakt en met het typische Engels met Afrikaans accent zegt: “We are here to entertain you people”, reageert het publiek met groot gejoel. 

HET PUBLIEK
Het publiek heeft duidelijk trek in een prettig dansfeestje op Afrikaanse muziek. De muziek klinkt dan ook nergens echt eentonig en er zit zo’n easy going vibe in dat iedereen zijn of haar heupen flink aanspreekt. Stijf of niet, iedereen gooit de gêne overboord en danst alleen of met iemand anders die naast hem staat. Prachtig gezicht. 

HET OORDEEL
Afrikanen hebben soms al een zekere gunfactor als het op muziek aan komt. Het klinkt altijd energiek, het wordt met overtuiging gebracht en bovendien is de aankleding op het podium ook erg kleurrijk. Ook deze avond krijgt Ebo Taylor dit met zijn band voor elkaar. Nergens laten hij of zijn band een steek vallen. Het was dan niet geweldig druk in het Valkhofpark, dat bood wel extra ruimte om te dansen.

DE FOTO