#vf14 Yan Koy & Color Rumba organiseert uitbundig tropisch dansfeest

Congolese band zorgt voor meeslepende show

tekst: Heyta Melssen | foto's: Willem Melssen ,

“Ça va chauffer, kitoko!” (dat gaat warm worden, blanke!) is de waarschuwing van Yan Koy voorafgaand aan het optreden. En dat wordt het, waarbij het niet alleen om de temperatuur van deze zomerse zaterdagavond gaat. Yan Koy en zijn mannen zien kans om werkelijk het hele publiek aan het dansen te krijgen. Niet zomaar swingen, nee: Afrikaans dansen. En stoppen? Ho maar.

HET CONCERT

Yan Koy & Color Rumba, Boog, 18 juli 2014

DE ACT

De band van Congolese meestermuzikanten wordt aangevoerd door zanger Yan Koy. Ze spelen rumba en soukous uit de jaren 60 tot 80 en mixen deze stijlen tot een Afro-Latino cocktail die het publiek niet onberoerd laat. Hun wervelende en opzwepende live-show van Cubaanse rumba met hypnotiserende gitaarmelodieën, stevige ritmes op drum en bongo en meerstemmige zang in het Congolees gaat vergezeld van (soms haast sensuele) ritmische dansen. De bandleden zijn veteranen die hun sporen hebben verdiend in de Afrikaanse muziekscene.

HET MOMENT

De show is meteen al meeslepend. Het eerste nummer doet nog denken aan Buena Vista Social Club, mede vanwege het eerbiedwaardige uiterlijk van sommige van de muzikanten, met hun grijze haar. Maar vergis je niet in de energie van deze heren!  Want het duurt niet lang tot de zangers Yan Koy en Malage de Lugendo het publiek meeslepen in hun Afrikaanse dans. En dat meeslepen is letterlijk: na het een paar keer te hebben voorgedaan, doet het publiek het feilloos na. Omhoog met wapperende handen bij bonomo-bonomo, dan swingend voor- en achteruit, omlaag en omhoog en dat herhalen. Hypnotiserend. Als ze eigenlijk alweer aan hun laatste nummer beginnen, heeft Yan Koy feilloos door wat zijn publiek wil en gaat moeiteloos weer over naar de bonomo-dans. Totdat het echt afgelopen is en de muzikanten met tegenzin en een welgemeend "merci" het podium moeten verlaten.

HET PUBLIEK

Het publiek laat zich heerlijk meeslepen en opzwepen door het rumba-ritme en de Afrikaanse dans. Werkelijk het hele plankier staat vol mensen die meedoen met Yan Koy en Malage. De interactie met de muzikanten is geweldig. Als de bongospeler door heeft dat twee dames met hun mobiel staan te filmen, pakt hij hun camera en maakt opnames van achter het toneel. De dames die eerst wat verbouwereerd stonden te kijken zijn verguld, en ook de muzikanten glimmen van plezier.

HET OORDEEL

Heerlijke meeslepende tropische dansmuziek. Hier kan je de avond wel mee vullen. Drie kwartier is kort, zowel voor de muzikanten die er heerlijk in kwamen als voor het publiek dat best nog een uurtje had willen doordansen. Yan Koy bezoekt met enige regelmaat Nederlandse festivals, dus krijg je ooit de kans deze band ergens live te zien, laat die dan niet voorbijgaan.

DE FOTO