#vf14 Villa Zeno mixt vier decennia muziek tot catchy geheel

Achterhoek lijkt een reservaat vol boogiemuzikanten

tekst: Heyta Melssen | foto's: Ronald Falke ,

Ga d’r maar aan staan, de laatste avond van het festival openen op de warmste dag van het jaar. Het lukt Villa Zeno buitengewoon goed om het publiek meteen te grijpen en in beweging te krijgen.

HET CONCERT

Villa Zeno, Boog, 18 juli 2014

DE ACT

Villa Zeno is afkomstig uit de Achterhoek. De geboortejaren van de bandleden bestrijken vier decennia en dat hoor je terug in hun muziek want daar worden invloeden uit de 60’s, 70’s, 80’s en 90’s op subtiele wijze door elkaar gemengd. De muziek is energiek, dansbaar, catchy. Je herkent onvervalste Achterhoekboogie, Drentse nederblues, maar ook dromerige Doors-invloeden. Frontman zanger-gitarist Jonah is het creatieve brein van de band, die verder bestaat uit de Finse bassist Jukka, Björn op drum, toetsenist Timon op keyboard en synthesizer en als gastspeler Roos op viool.

HET MOMENT

De bandleden barsten van de energie en spelen virtuoos. Er is geen moment dat de aandacht voor hun muziek of hun publiek verslapt. Ze beginnen de set rustig met het bluesachtige nummer Bullit, waarmee ze het publiek de kans geven te acclimatiseren. Daarna volgen in toenemend tempo hun nieuwste nummer Self Made Woman en Screaming J Hawkins met knap een swingende viool. In totaal spelen ze elf nummers die geen moment vervelen. Vooral de afsluiter is een heerlijk uitgesponnen Doorsachtig nummer Waiting. Jammer dat ze daarna moeten stoppen.

HET PUBLIEK

Jonah heeft duidelijk kennissen of fans onder het publiek. Hij wordt regelmatig geroepen en reageert elke keer even vriendelijk. Het contact met het publiek is sowieso hartelijk en welgemeend. En dat is wederzijds. Niemand blijft achteraan hangen om te kletsen, het plankier staat vol swingend publiek uit dezelfde jaargangen als de bandleden.

HET OORDEEL

Zo blijkt maar weer dat er hele goede muziek komt uit de Achterhoek. Het lijkt alsof daar een reservaat van boogiemuzikanten is ingericht, waarvan Villa Zeno zeker niet de minsten in haar gelederen heeft. Absoluut een band om in de gaten te houden. Want talent hebben ze.

DE FOTO