#vf14 Shaking Godspeed maakt het niet makkelijk voor het publiek

Vele tempowisselingen en veel nieuw werk

tekst: Erik Damen | foto's: Roger Jansen ,

Na een vliegende start – twee goed ontvangen albums en uitverkochte zalen in binnen- en buitenland – moest Shaking Godspeed, het stellen zonder één van de oerleden. Maar de Achterhoekse band is terug, uitgebreid tot een viermansformatie en brengt een rockshow waarbij het opletten is geblazen, dankzij alle tempowisselingen.

HET CONCERT

Shaking Godspeed, De Arc, 18 juli 2014

DE ACT

Shaking Godspeed speelt psychedelische zweetrock, waarbij de luisteraar steeds in een andere richting wordt gesmeten. De ene keer ligt het tempo laag en klinkt de blues flink door, terwijl een break later het tempo wordt opgeschroefd en alle remmen los gaan. Furieus en niets ontziend.

HET MOMENT

Het optreden valt mooi samen met het vallen van de avond. De band maakt hiervan ook gretig gebruik. Nadat Future Boogie, de al in mei vrijgegeven single van het in september te verschijnen derde album Welcome Back Wolf, het publiek heeft opgewarmd, ligt het tempo nog redelijk laag. Maar naarmate de show vordert, neemt het tempo en de intensiteit toe. Vanaf het moment dat “golden oldie” Hoera wordt gespeeld, speelt de band alsof het leven er vanaf hangt.

HET PUBLIEK

Omdat een groot deel van de nummers afkomstig zijn van hun nieuwe plaat, is het publiek afwachtend. Pas als opperhoofd Wout Kemkens zijn haren echt laat zwaaien en steeds hardere riffs speelt, krijgt het publiek mee. Door de vele tempowisselingen in de nummers blijft het hard werken, maar de oranje-witte ballon die boven het publiek zweeft, geeft aan dat de Nijmeegse toehoorders wel bereid zijn om heel ver mee te gaan in de manie.

HET OORDEEL

Shaking Godspeed is een band waar Nijmegen en de Achterhoek trots op kunnen zijn. Ze maken psychedelische rock van het stevigere soort met heel veel interessante muzikale vondsten, alleen op een festival als de Valkhof komt niet alles even goed uit de verf. Het nieuwe album moet nog uitkomen en de meeste toeschouwers hebben simpelweg zin in een feestje, maar dat is niet waarop Shaking Godspeed ze trakteert. Maar voor de degenen die hun best deden, was dit een heerlijk optreden.

DE FOTO