#vf14 Orange Maplewood kan spelen en weet dit

Zware muziek, harde gitaarsolo's en een fijne stem wisselen elkaar goed af

tekst: Famke Bergmans | foto's: Willem Melssen ,

Het is misschien niet de populairste band op het Valkhof Festival, maar Orange Maplewood zal over een aantal jaar toch hoog staan op menig festivallijstje. De band wisselde vandaag zware muziek, harde gitaarsolo's en de gladde stem van de frontman goed af: een combinatie die het nog ver zal schoppen.

HET CONCERT

Orange Maplewood, de Kiosk, 18 juli 2014

DE ACT

Orange Maplewood is in beweging. De tour door België, die in april en mei plaatsvond, werd in Arnhem afgesloten met de album release van Just Another Fairytale. Hierna verliet Gerben Bielderman de band en nam Alec Todd de basgitaar van hem over.

HET MOMENT

Deze band weet wat hij kan: goed spelen. Dit merk je tijdens het optreden dan ook meerdere malen. De gitaarsolo's vliegen je om de oren. Dit klinkt misschien als storend, maar dat is het totaal niet. Het past bij de rest van de muziek en voegt iets extra's toe aan de heftige muziek en fijne stem van de frontman.
Orange Maplewood zit barstensvol energie. Vooral na het derde nummer is dit duidelijk: de heren spelen even keihard een instrumentaal stuk. Het inspanningszweet spat er bijna vanaf. Direct na dit stuk wordt een rustig nummer ingezet. De band lijkt even bij te moeten komen.

HET PUBLIEK

Er is niet veel publiek aanwezig. De toeschouwers die er wel zijn, zitten rustig aan een picknicktafeltje of lopen rond op zoek naar schaduw. Het publiek is het tegenovergestelde van de band en lijkt futloos. Na elk nummer klinkt een mager applaus, maar de band blijft energiek doorspelen.

HET OORDEEL

De muziek zit goed in elkaar. Er zijn weliswaar veel gitaarsolo's, maar dit stoort niet. De band laat horen ook wat rustigere nummers in het repertoire te hebben. Dit valt meer in de smaak bij bezoekers die niet wisten wat ze moesten verwachten bij Orange Maplewood en paste daardoor misschien beter bij het festival. Desalniettemin heeft deze band een goede set neergezet. We zien ze terug!

DE FOTO