#vf14 King Khan & The Shrines is de perfecte afsluiter

Vuige soul bigband bezorgt een feestje

tekst: Erik Damen | foto's: Hans Cras ,

Het Valkhoffestival wist wat ze in huis haalde met het boeken met King Khan & The Shrines. Een band om te zorgen dat het Nijmeegse publiek nog een keer alle remmen los kon gooien. Een elfkoppige garage-soulband met een heerlijk rauw randje. Een afsluiter om u tegen te zeggen. En een feest werd het ook.

HET CONCERT

King Kahn & The Shrines, De Arc, 18 juli 2014

DE ACT

King Khan & The Shrines is veel meer dan een psychedelische soulband. Dit cultfenomeen toert al jaren de wereld rond en geeft keer op keer weer een spectaculaire show. De vuilnisbakkensoulrockgarage van King Khan & The Shrines psychedelica dampt, schuurt, schmiert en zweet tot aan de laatste noot.

HET MOMENT

De plek op het affiche van King Khan is perfect. Vrijdagavond als afsluiter van het Valkhoffestival. Een week met zeer diverse optredens zit erop, er mag nu gefeest worden. Dat dit gaat gebeuren is vanaf de eerste noot duidelijk, want als de hele band (elf man sterk!) op het podium staat, gaan alle remmen los. Als opperhoofd King Khan met tooi en roze glittershirt het podium betreedt, heeft hij al bijna het publiek voor zich gewonnen. Als een moderne James Brown laat hij de band superstrak, maar ook met veel lol spelen. Het dak gaat er echt af bij de toegift als King Khan in een paarse glitteronderbroek op het toneel verschijnt. Niet even nog plichtmatig een nummertje spelen, maar ruim twintig minuten bezielende soulgarage waarbij het publiek ogen en oren tekort komt voor alles wat King Khan & The Shrines op het podium laat zien.

HET PUBLIEK

Nijmegen heeft eigenlijk meteen door dat hier iets heel bijzonders op het podium staat. Niet alleen heeft de band er zin in, ook het publiek wil nog één keer helemaal los. Er wordt enthousiast meegezongen en –geklapt en als om twaalf uur een van de achtergrondzangeressen jarig is, zingt iedereen voor haar. Om daarna weer heerlijk mee te zwiepen met de driekoppige blazerssectie met capejes.

HET OORDEEL

Het Valkhoffestival heeft met King Khan & The Shrines gezorgd voor het perfecte slotakkoord van een geslaagd festival. Deze band kan niet anders dan een feestje bouwen en laat dat in de meer dan een uur en kwartier durende set ook perfect horen. Het is onduidelijk of dit een vooropgezet plan is geweest van de organisatie, maar hier past niets minder dan alle lof.

DE FOTO