#vf14: Intense concentratie tijdens Son Lux

Magistrale compositie komt live tot leven

Josette Wolthuis ,

Wie Son Lux eerder heeft gezien, kan niet anders dan terugkeren op het Valkhof. Ook nieuwkomers worden verwelkomd in de wereld van Ryan Lott. Met gecontroleerde stem bezingt hij zijn levensfilosofie tegen de achtergrond van een moderne symfonie met ongekende suspense.

CONCERT

 Son Lux, Club Voerweg, maandag 14 juli 

DE ACT

Son Lux is de sensatie uit New York rondom de elektronische componist Ryan Lott, die samen met gitarist Rafiq Bhatia en drummer Ian Chang strak gecomponeerde post-rock produceert. Lott werkte samen met o.a. Lorde, Sufjan Stevens, Richard Parry (Arcade Fire) en diverse hiphopartiesten. Met Son Lux heeft hij een aantal ep’s en drie albums uitgebracht, waarvan vooral Lanterns (2013) voor internationale doorbraak heeft gezorgd. Hoewel Lanterns vaak vergeleken wordt met Sufjan Stevens’ Age Of Adz (2010), zegt Lott zelf in een interview met Subbacultcha! dat zijn muziek niet als enig ander klinkt, noch geheel onbekend. Het is precies de hybride tussen het bekende en het onbekende die ook het optreden op het Valkhof spannend en toch toegankelijk maakt.

HET MOMENT

Ultiem gecontroleerd als de band is, passen zelfs stiltes en hardere uitschieters dusdanig goed in de compositie dat een opvallend moment lastig aan te wijzen is. Toch is drummer Chang een spektakel op zich, al zijn Plan The Escape en Pyre de twee dynamisch best uitgevoerde nummers. Voor de eerste rij blijft het moment waarop de drummer met zijn handen losgaat op de bekkens het meest memorabel.

HET PUBLIEK

De losjes meedeinende mensenmassa staat opvallend geconcentreerd te luisteren. Eerder dit jaar won Son Lux al het hart van menig Nijmegenaar tijdens een intiem concert in Merleyn. Het optreden op Club Voerweg wijst uit dat het trio even gemakkelijk het grotere festivalpubliek bespeelt. Interactie is er nauwelijks, maar Lott heeft geen praatjes nodig om de luisteraar mee te slepen.

HET OORDEEL

Het eerst gespeelde nummer, Alternate World, hint naar de nieuwe ep waarop vier nummers van Lanterns een nieuw jasje hebben gekregen. Een minder strategische keuze is om publieksfavoriet Easy direct als tweede te spelen. Hoewel de suspense binnen nummers het publiek naar adem doet snakken, had Son Lux de spanning nog verder kunnen opvoeren door Easy op zich te laten wachten. Tegen zonsondergang eindigt de avond met Lost It To Trying, dat vorig jaar door Pitchfork is benoemd tot Best New Track. Son Lux wisselt fijne gitaartonen en toetspartijen af met dreunende elektronica en speelt constant met de verwachtingen van de luisteraar, of je de plaat nu kent of niet. Meemaken is geloven.

DE FOTO