#vf14 Maaike Ouboter durft zich niet te laten gaan

Winnares Beste Singer-Songwriter Van Nederland treedt aan in kerk

Rosanne de Boer ,

De tweedeprijswinnares van De Beste Singer-Songwriter Van Nederland mocht maandag aantreden in de Stevenskerk. Haar warme, heldere stem en charmante verschijning wekten hoge verwachtingen en haar speelse liedteksten beloofden veel luisterplezier. Maar ze durfde niet alles te geven. Ze liet zich tijdens de Vierdaagsefeesten niet gaan.

DE ACT

Met Dat Ik Je Mis, het lied over haar overleden ouders, werd Maaike Ouboter in één klap bekend na haar auditie voor het televisieprogramma De Beste Singer-Songwriter Van Nederland. In een mum van tijd behaalde ze de koppositie in de 3FM Mega Top 50 én in de Belgische Ultratop 50. Haar single kreeg de platina status, ze deed een clubtour, ze speelde in de grote zaal van Paradiso en nu is ze bezig met nieuw materiaal. Een album laat vooralsnog op zich wachten. Vanavond betreedt ze het podium met twee leden van Kyteman: cellist Jonas Pap en Sietse van Gorkom (strijkers). 

HET MOMENT

“Ze vertelden me dat er 800 mensen op mij wachten en ze overal om me heen zitten. Nu ik hier op het podium sta, vind ik het best knus.” Maaike schept met haar intieme Nederlandstalige luisterliedjes een huiskamersfeer in de Stevenskerk. Haar warme, maar toch heldere stem laat je wegdromen terwijl de speelse manier waarop ze haar teksten opbouwt je juist wakker houdt. De avondzon gooit speelse schaduwen door de kerkramen en daagt het subtiele podiumlicht uit voor een dans. Uitdagend is ook de akoestiek van de Stevenskerk die bekend staat om de sterke galm. Toch lukt het Maaike om goed verstaanbaar te zingen. Haar articulatie verdient lof. 

HET PUBLIEK

 De kerk is gevuld met opvallend veel mensen van middelbare leeftijd die Maaike kennen van haar tv-optredens en de single Dat Ik Je Mis. Zou deze groep ook het kijkerspubliek van De Beste Singer-songwriter Van Nederland weerspiegelen?   

HET OORDEEL

Dat ze in het openingslied te laat inzet en haar gitaarspel plotseling staakt, wil het publiek haar wel vergeven. Maar dat ze in tegenstelling tot haar persoonlijke teksten vanavond in haar zang zo weinig van zichzelf durft te laten zien, vinden veel bezoekers zichtbaar jammer. Na liedjes waarin ze zich meer laat gaan zoals Maarten – een ode aan Maarten van Roozendaal – zwelt het applaus aan. In dit nummer laat ze zich wel meeslepen door het energieke spel van Kyteman-leden Jonas en Sietse.

Maaike, gooi weg die verlegenheid. Je bent een getalenteerd zangeres, een van de meest verrassende Nederlandse liedjesschrijvers van dit moment. Je speelse, poëtische spel met taal is gewaagd en toch toegankelijk. Durf! "Leven is het meervoud van lef", schreef Loesje eens. 

DE FOTO