#vf14 How Lilies Grow ontluikt steeds meer

Jonge Arnhemse folkband ontwikkelt zich in snel tempo

Harold Broedelet ,

Ook voor de kleinere acts is er traditiegetrouw een plaats op het Valkhof Festival. De Kiosk staat prominent bij de ingang van het terrein. Op dit vierkante podium kunnen lokaal talent en beginnende bands laten horen wat ze in huis hebben. Het Arnhemse How Lilies Grow gaf de aftrap voor de optredens op dit podium.

HET CONCERT

How Lilies Grow, de Kiosk, 14 juli 2014

DE ACT

Het kwartet speelt lichte, makkelijk in het gehoor liggende folkmuziek. In nog geen jaar tijd heeft How Lilies Grow al een behoorlijk aantal optredens op zijn naam staan. Op het Arnhemse huiskamerfestival Muziek bij de Buren in december 2013 was de band voor het eerst in de complete samenstelling te horen. Daarna volgden verschillende huiskamerconcerten en het festival Hoogte80.

HET MOMENT

Eigenlijk zijn er twee hoogtepunten. Op het nummer Sweetheart begeleidt zangeres Joanne van Dongen zichzelf op xylofoon en grote trom. Op de juiste momenten en met de juiste timing en volume geeft ze het lied een prachtige klankkleur. 
De band heeft daarnaast geen enkele moeite om contact te leggen met de toeschouwers, of ze nu recht voor of aan de zijkant van het podium zitten. De muzikanten draaien gewoon een kwartslag.
 

HET PUBLIEK

De houten bankjes zijn goed gevuld met mensen die bijna allemaal speciaal voor How Lilies Grow zijn gekomen. Geboeid zitten ze te luisteren naar de fragiel klinkende muziek. 

HET OORDEEL

 How Lilies Grow is in dit genre een relatieve nieuwkomer waar we in de toekomst rekening mee moeten gaan houden. Het feeërieke stemgeluid van Joanne is weliswaar nadrukkelijk aanwezig, toch is de band een collectief waarbij ieder lid zijn eigen inbreng heeft. Quintijn Tempelman speelt niet alleen akoestische gitaar, maar zingt ook de tweede stem. Gijs ter Beek bespeelt op een strijkplank zijn keyboard, terwijl Jos Meijering als een stille kracht op de basgitaar speelt. Hoewel How Lilies Grow het best tot haar recht komt in huiskamers, bewijst de groep ook in een grote ruimte goed uit de voeten te kunnen.

DE FOTO