#vf14 Het Brandt intrigeert

Eigenzinnige band schuurt en snijdt

tekst: Patrick Struijker Boudier | foto's: Hans van Wijk ,

Is het een bluesband, een folkband of staat hier de reïncarnatie van Krang? De Nederlandse band Het Brandt schreeuwt en fluistert tegendraadse muziek die schuurt en snijdt.

HET CONCERT

Het Brandt, Kiosk, donderdag 17 juli 2014

DE ACT

Deze eigenzinnige band in de traditie van Krang (ex-band van André Manuel) en Captain Beefheart brengt een mix van rauwe blues en folk. Tegendraads en niet voor de zachtzinnige mensen vanwege de donkere teksten en rauwheid waarmee de songs gebracht worden. Hun eerste demo Huisopname bevat zes nummers en is opgenomen in een huiskamer in Nijmegen. Eerder vandaag hebben ze een sessie gedaan voor De Kapelsessies die binnenkort online te vinden is.

HET MOMENT

"Er is een wachtrij voor het spoor, want iemand gooide zich ervoor." Voor uitbundige meezingers moet je niet Het Brandt zijn. De teksten zijn donker, hees en schor en schuren tegen het pijnlijke aan. Dat pijnlijke slaat niet op het optreden dat erg intrigeerde vanwege de rauwheid. Niet dat het allemaal schroeide: de band heeft ook relatief rustige nummers zoals Stof die bijna countryachtig klinken door het gebruik van de accordeon. De band wisselt deze beheerste nummers af met songs die explosiever zijn.

HET PUBLIEK

Een grote schare ouders met kinderen bevolkt het Valkhofpark deze middag. Met ruim 26 graden is het ook prachtig weer om te genieten van prima muziek. Het Brandt slaagt erin om de aandacht vast te houden in de korte set van een half uur.

HET OORDEEL

Het Brandt, schuurt en snijdt. De band zet een fascinerend optreden neer met een afwisselende opbouw van songs. Het Brandt is niet voor iedereen weggelegd, maar ik was erg onder de indruk van hun gig.

DE FOTO