#vf14 3voor12 gelderland tipt: donderdag 17 juli

Wat tipt de redactie?

Redactie 3voor12 gelderland ,

Dag zes van het Valkhof Festival is alweer aangebroken. De donderdag brengt folk, blues en elektronica naar het antieke Nijmeegse park. De verscheidenheid aan genres leidde tot een waslijst aan tips, waar de strenge redactie uiteindelijk weer drie aanbevelingen uit selecteerde.

Met de wereldmuziek van de Oase om de hoek op Kelfkensbos, is het elk jaar weer knap hoe het Valkhof de beste Afrikaanse muziek zelf binnen weet te halen. Recensent Heyta Melssen was de afgelopen jaren al onder de indruk van Bombino, Terakraft en Tinariwen en kijkt nu erg uit naar Mdou Moctar om 21.00 uur op de Boog: “Deze Touareg uit Niger werd beroemd in West-Afrika via een subtiel ruilsysteem met mobiele telefoons en geheugenkaarten en produceert de echte Sahel-sound waarin hij traditie combineert met moderne instrumenten. Net als Omar Souleyman afgelopen zaterdag wordt hij veel gevraagd voor bruiloften en partijen, dus dat belooft weer een muzikaal feestje te worden.”

Recensent Patrick Schimmel is in elk geval te vinden bij Jaakko Eino Kalevi en schrijft het volgende over de Fin: “Bescheiden Scandinavische synth-artiest die niet bang is zijn muziek te combineren met een heerlijk saxofoongeluid. Wees klaar om weg te dromen!” Eerder dit jaar stond Jaakko al onder meer op Eurosonic en Best Kept Secret. In Groningen hoorde de Finse trambestuurder volgens 3voor12 bovendien bij de beste optredens van de eerste dag en prees recensent Atze de Vrieze diens “intrigerend eigen geluid.” Vandaag staat hij om 21.45 uur op de Arc.

Thomas Azier stond zelfs vorig jaar al op Best Kept Secret, maar keert nu mét het ijzersterke debuutalbum Hylas op zak terug naar Nijmegen voor een headlineshow op het Valkhof Festival. Terugkeer ja, want eerder dit jaar stond Thomas met zijn catchy poptronica ook al in een uitverkocht Doornroosje. Fotografe Esmée Ottema was bij beide optredens en zal ook nu vooraan te vinden zijn: “In die tussentijd bracht Thomas zijn debuutalbum uit, sleutelde hij aan zijn liveshows (er kwam wat kritiek dat hij met één druk op de knop alles liet afspelen) en werd hij steeds beter. Een grote aanrader als je van popmuziek houdt met een lekkere, elektronische ondertoon.” De 26-jarige Leiderdorper begint om 23.15 uur aan zijn set op de Arc.

Houd de website van 3voor12 gelderland in de gaten voor recensies, foto's, interviews en meer tips. Heb je zelf nog tips? Laat ze achter in de comments!