#vf14 The Bots genieten zelf nog het meest

Jong duo overwint technische mankementen

Robin Oostrum ,

De Amerikaanse broertjes Mikaiah en Anaiah Lei namen hun eerste album op toen ze respectievelijk vijftien en twaalf jaar oud waren. Inmiddels brachten ze in eigen beheer al drie platen uit, tourden ze langs menig Europees festival en stonden ze in het voorprogramma van grote namen als Damon Albarn, Tenacious D en Refused. Tegenwoordig wonen ze in Londen, vanavond stonden ze in Nijmegen.

CONCERT

The Bots, Boog, dinsdag 15 juli

DE ACT

Inmiddels zijn de broertjes twintig en zeventien en begaafd met al flink wat podiumervaring. Muzikaal past de wat voorspelbare garagepunk in het straatje van andere gitaar-en-drum-duo's als Blood Red Shoes en The White Stripes. Pluspunten aan The Bots zijn de tomeloze energie en het zichtbare spelplezier.

HET MOMENT

De roadie van The Bots wordt helemaal gek van de jonkies, die vrijwel letterlijk het podium slopen. Eén versterker is er al aan wanneer ook de microfoon van Mikaiah het lijkt te gaan begeven. Terwijl verwoed getracht wordt alles te repareren, schuiven The Bots moeiteloos wat met de setlist: tijd voor een grapje (“heeft iemand hier ooit pis gedronken terwijl hij dacht dat het appelsap was?”) en een ballad.

HET PUBLIEK

De enorme lol die de gebroeders Lei op het podium hebben, straalt af op het publiek. Straks staat de populaire Jett Rebel op de Arc, maar tot voorbij de geluidstent staat het drie kwartier stampvol bij het Boog-podium voor een duo dat al spannendere voorprogramma's verzorgd heeft.

HET OORDEEL

Muzikaal niet het meest beklijvende optreden van deze week, maar het enthousiasme en de energie van The Bots zorgen in veertig minuten voor wat nieuwe fans. Na het laatste nummer vliegt Anaiah zijn oudere broer om de nek: zouden ze echt elke show zoveel plezier hebben of hebben we een heuglijk feitje gemist? Hoe dan ook zijn The Bots een ideale opwarmer voor de headliner van de avond.

DE FOTO