#vf14 Jett Rebel op zijn breekbaarst in de St. Stevenskerk

Zelfs een kerkorgel was hem niet te veel

Thijs Schamp ,

De prachtige ambiance in de St. Stevenskerk leent zich natuurlijk bij uitstek voor intieme sferen. Tel daar alleen een vleugel bij op met een van de begaafdste muzikanten van Nederland en je krijgt een avond voor de herinnering.

CONCERT

Jett Rebel, St. Stevenskerk, dinsdag 15 juli

DE ACT

Wie kent Jett Rebel, echte naam Jelte Tuinstra, inmiddels niet? Dit muzikale talent, opgegroeid in Baarn nu woonachtig in Amsterdam, bracht vorig jaar zijn debuut ep Venus uit met daarop radiohit Louise. Een opvolger was er al snel begin 2014 met de ep Mars wat hem een 3FM megahit opleverde voor Tonight. Tenslotte voegde hij Mars en Venus samen tot één album, speelt op alle festivals die er toe doen dit jaar (ook Pinkpop en Lowlands) en is niet meer weg te denken van de Nederlandse radio.

HET MOMENT

Vanaf minuut één is het raak in de kerk. Momenten die het vernoemen waard zijn komen in overvloed. Maar Jett Rebel weet het publiek het meest te verrassen om na een nummer direct naar achteren te rennen in de kerk en te verdwijnen door een deur. Een enkele minuut later zien we Jett glimmen naast het prachtige kerkorgel van de St. Stevenskerk om vervolgens snel achter het kerkorgel te verdwijnen.” Kunnen jullie me wel zien? Jullie zullen het voorlopig alleen even met mijn stem moeten doen, is dat ok?”. Het publiek joelt instemmend, waarop Jett het nummer Baby speelt op het kerkorgel. Prachtig.

HET PUBLIEK

Al voordat er een noot gespeeld is eet het publiek zowat uit de hand van Jett Rebel. Elke lach, elke zucht, elk gebaar en elk woord, het publiek reageert erop. Jett Rebel geeft alles, het publiek geeft evenveel terug. Wanneer Jett Rebel de wat cheesycover God Only Knows van The Beach Boys speelt vraagt hij het publiek, na een goede uitleg, de meerstemmige zang aan het einde van het nummer te verzorgen. Hoe lastig Jett Rebel het ook maakt, het publiek volgt de cursus meerstemmig zingen perfect op. Jett Rebel antwoord door ervoor op zijn pianokruk te klimmen na de laatste noot en een staande ovatie te geven.

HET OORDEEL

Jett Rebel laat deze avond in een perfecte setting ook een optreden zien wat perfect daarbij aansluit. Hij legt veel gevoel maar ook venijn in zijn pianospel en stem en laat zich emotioneel en gevoelig zien bij nummers over zijn moeder of dat-ene-meisje-van-toen. Tel daar de covers van The Beach Boys en Joni Mitchell (A Case of You) bij op en het publiek is getrakteerd op een hoogtepunt van De Vierdaagse Feesten.

DE FOTO