#vf14 De muziek van The Bots evolueert met de leeftijd.

“The White Stripes en The Black Keys zijn leuk, maar eigenlijk zijn wij vooral fan van Arcade Fire”

Thijs Schamp ,

Twee jonge tieners uit Los Angeles, California, zijn op weg voor een Europese Tour. Deze bracht ze van Tsjechië, naar Duitsland en nu naar het idyllische Valkhof. 3voor12gld is uitgenodigd in hun bus met Britse chauffeur voor een kennismakingsgesprek.

Wanneer er plaats wordt genomen in de grote witte bus, valt meteen op dat de twee broertjes Mikaiah en Anaiah erg goed gehumeurd zijn. Grappen en verbazing over de verschillen tussen het Amerikaans Engels en Brits Engels met hun chauffeur volgen zich in rap tempo op. Benieuwd wat ze te melden hebben.

Jullie worden door o.a. The Guardian (New Band of The Day) vergeleken met bands als The White Stripes en The Black Keys, mijns inziens vooral vanwege de tweemansformatie dan met de muziek. Hoe kijken jullie daar tegenaan?
Mikaiah: "We zijn zeker niet op zoek naar het geluid wat zij hebben. Natuurlijk hebben wij wel onze straightforward rock-‘n-roll. Maar we zoeken ook vaak de rustige kant in onze muziek op zoals bij No One Knows. We willen ook liever niet altijd vergeleken worden met andere bands. Maar het is natuurlijk wel een eer om met dergelijke bands genoemd te worden.
Anaiah: "Zeker, het is een eer. Maar het hoeft niet per se."

Waar haalden jullie als jonge tieners dan jullie inspiratie vandaan?
Anaiah: "Dat weet ik eigenlijk niet zo goed. We zoeken vooral naar ons eigen geluid."
Mikaiah: "Ja, we gaan spelen en zoeken naar muziek die wij lekker vinden klinken. Het is ook niet vast te pinnen op een genre. We spelen ook graag folk, classic rock en zelfs indie of meer experimentele dingen ligt ons wel."
Anaiah: "Als je een band zou moeten noemen, dan zijn het vooral dingen die helemaal niet op ons lijken. Veel dingen van vroeger eigenlijk, meer oldies zoals Spice."
Mikaiah: "We spelen gewoon graag wat wij leuk, die invloeden zijn er toch altijd."
Anaiah: "Eigenlijk ben ik vooral fan van Arcade Fire. Heb ze nu al aantal keer live gezien. Ik had keer gratis kaarten gekregen van een bandlid, maar hij kon uiteindelijk niet spelen. Dus toen ben ik ook niet gegaan."

Jullie nieuw album Pink Palms komt uit op 14 oktober dit jaar, heb ik gehoord?!
Mikaiah: "Ja, dat klopt. De nieuwe single heet ook Pink Palms. We hebben ook al covers gemaakt voor de plaat."
Mikaiah Pakt snel zijn telefoon en laat gretig zijn cover van het album en de single zien. "Deze heb ik zelf geschoten in onze thuisstad. Dit is een bruidswinkel en de etalage heb ik met verschillende belichtingen gefotografeerd."

Dus jullie doen dus eigenlijk alles in eigen beheer?
Mikaiah: "Zeker, we willen zelf de credits houden van ons werk. Daar hoort het artwork ook bij, vinden wij. Wij hebben er altijd van gedroomd om alles zelf te kunnen doen."

Geldt dit dan ook voor het productie- en opnamewerk?
Mikaiah: "Voornamelijk wel, ja, maar we hadden natuurlijk wel twee producers. We werkten samen met Nick Zinner (gitarist, Yeah Yeah Yeahs) en met Justin Warfield (She Wants Revenge). Zij hebben ons geholpen bij het produceren en masteren van het nieuwe album."
Anaiah: "We hebben dit keer ook wat basstracks aan de productie toegevoegd, trouwens."
Mikaiah: "Het album is inderdaad erg gaaf geproduceerd met veel instrumentaliteit hier en daar. Live pakken we een wat meer een rauwe versie van de tracks omdat we met z’n tweeën zijn."

Tot slot, jullie hebben een flinke tour. Geen ruzie met je ouders omdat je nog moet studeren?
Mikaiah: "Nee die zijn er cool mee, ik heb mijn high school inmiddels afgerond. En zij gunnen ons deze kans."
Anaiah: "Ik moet dat nog wel afronden, maar ik studeer 'thuis', zeg maar..." 
Mikaiah: "We gaan eerst terug naar US, dus we zijn nog lang niet klaar. Daarna gaan we zelfs naar Japan. Daar kijk ik zo erg naar uit!"
Anaiah: "Ja, ben benieuwd hoe het daar is. Ik hoef voorlopig nog niet naar huis."

Het is duidelijk dat de jongens erg op hun gemak zijn met hun nieuwe status. Na afloop van het gesprek wordt er nog vol gepraat over alle blonde lange vrouwen in Nederland en dat er 'wellicht iets in het water zit waarom iedereen zo knap is hier'. Daarna laten ze een selfie zien met een man, alleen gekleed in regenjas en onderbroek met een knuffelhond aan de lijn. Humor hebben ze ook nog deze jongens: die komen er wel!