#vf14 3voor12 gelderland tipt: dinsdag 15 juli

Wat tipt de redactie?

Redactie 3voor12 gelderland ,

De vierde dag van de Vierdaagsefeesten is de eerste dag voor de wandelaars. Terwijl geoefende wandelaars 's avonds het Valkhofpark verkennen en Deense soldaten de Nijmeegse meisjes proberen te versieren, breekt het Valkhof Festival de week doormidden met een opvallend gevarieerde avond. Tussen de indiepop van San Fermin en de 3fm-megahits van Jett Rebel viste onze redactie andermaal de krenten uit de pap.

Hij hikt tegen zijn definitieve doorbraak aan: Hiss Golden Messenger stond dit jaar al onder meer op clubfestivals als Fading Trails en Le Guess Who? May Day, waar hij veel indruk maakte met zijn mix van traditionele americana en overrompelende country/soul. Waar Michael Taylor op de genoemde festivals nog solo – en soms volledig a capella – optrad, brengt hij vanavond op het Valkhof voor het eerst sinds lange tijd weer een band met zich mee. Eindredacteur Martijn Vet is dan ook erg nieuwsgierig: “In zijn begeleidingsband zitten enkele leden van Megafaun, dat Merleyn een paar jaar geleden al eens compleet inpakte.” We krijgen ongetwijfeld veel nummers te horen van het later dit jaar te verschijnen nieuwe album Lateness of Dancers, waarvan de eerste vooruitgesnelde nummers opvallend uptempo – en zelfs bijna vrolijk – klonken.

Ondanks die veelbelovende 'bijna vrolijke' nieuwe nummers blijft Hiss Golden Messenger (gelukkig) vooral een vertolker van lebensschmerz. Hoe anders is dat bij de vrolijke folkies van Mighty Oaks uit Berlijn. Althans, woonachtig in Berlijn: Mighty Oaks bestaat uit een Italiaan, Engelsman en Amerikaan. Recensent Marlies Heerema is fan: “Met een gitaar, mandoline en een banjo maken ze heerlijke, warme en catchy folk. Ze hebben twee ep’s en sinds februari het album Howl op hun naam staan. Van Howl gaan we vast veel horen dinsdag!” Voor liefhebbers van harmonieuze folk in de stijl van Mumford & Sons en Fleet Foxes.

Vervolgens snel terug naar de Boog voor weer iets totaal anders: de bluesrock van The Bots. Recensent Thijs Schamp kijkt uit naar de jonkies: “De volgende tweemansformatie in opmars, maar ditmaal wel met flinke afro’s. Zelf noemen ze hun muziek afropunk, maar dat afro heeft dus vooral met het haar te maken. Enfin, in de traditie van The White Stripes en The Black Keys zijn ze dus met z’n tweeën en niet heel toevallig klinken ze er ook naar. Opvallend is wel dat de laatste single No One Knows een andere, meer rustige kant van de band laat zien. Benieuwd waar ze op het Valkhof Festival mee voor de dag komen.”