#vf13: Matthew Melton (Warm Soda) hield vroeger niet zo van speelgoed

De frontman veegde liever de vloer.

Ateke Willemse ,

Zowel het uiterlijk als de uitspraken van rocker Matthew Melton doen sterk vermoeden dat hij met behulp van een tijdmachine rechtstreeks is ingevlogen vanuit de jaren zeventig. Een sympathieke neo-hippie vertelt cool achteroverleunend over schoonmaakdrang, inbreken en het jatten van bandnamen.

WIE: Matthew Melton, de door energie gefascineerde frontman van Warm Soda
WAAR: op een bankje met uitzicht op de Waal
WANNEER: zondag 14 juli 2013

Wat is een ervaring die vergelijkbaar is met het drinken van warme frisdrank wat betreft algehele naarheid?
Na enig nadenken: “Daar weet ik het antwoord zo snel niet op, maar ik kan je wel vertellen hoe onze bandnaam is ontstaan. Vorig jaar speelde ik namelijk met mijn voormalige band, Bare Wires, op SXSW in Texas. Daar ontmoetten we twee vage vrouwelijke bekenden die ons aanboden om bij hen te overnachten. Kapot van de reis door de woestijn accepteerden we dit aanbod dankbaar. Na ons optreden stonden de meiden echter niet te springen om naar huis te gaan. Uiteindelijk stonden we voor de deur en bleken ze geen sleutel bij zich te hebben.”

Voelen jullie hier ook al iets precairs aankomen, beste lezers? Laten we snel kijken waar dit naartoe leidt:

“Ik pakte mijn bankpas en maakte als een heuse inbreker de voordeur open. Daarna deden we wat we altijd doen: douchen, muziek luisteren en bankhangen. Na ongeveer een uur kwamen de oorspronkelijke bewoners thuis, die natuurlijk van niets wisten. We begroetten hen vriendelijk, maar kwamen er al snel achter dat iets niet in de haak was. Nadat we eruit waren geschopt, nam ik me voor om de boosdoeners terug te pakken. Aangezien zij beweerden een band te willen beginnen die Warm Soda heet, heb ik die naam ingepikt toen ik iets cools zocht voor mijn nieuwe project. Overigens nuttigt niemand van ons frisdrank, koud noch warm.”

In jullie videoclip Busy Lizzy worden plakkerige substanties over mensen heengegooid. Waar word jij nat en plakkerig van?
“Vocht is enorm belangrijk voor je. Het menselijk lichaam en de aarde bestaan voor ongeveer 80 procent uit water. Ik ben een voorstander van een goede gezondheid en drink – in tegenstelling tot de rest van de band – geen koffie of alcohol. Als je lichaam en geest puur zijn, is de expressie en energie van de muziek ook puurder. Mijn levensstijl is een muzikale overweging.”

Opdracht: teken de beste rock 'n' roll-tattoeage.

Voornaamste en enige kleur: bruin, vertegenwoordiger van de aarde
Verantwoording: “Je ziet hier verschillende elementen: een mystiek oog, een magische spiraal, Elvis Presley en een mond waar energiebanen uit vrijkomen. Alles is verbonden met deze energie. In grotere opzicht heb ik de natuur, mensheid, een vortex, het bewustzijn en de dingen die mensen zeggen, verbeeld. Alles wat wij zeggen is slecht, geen wonder dat we de enige soort zijn die taal gebruikt. Oké, ik voeg hier nog het bovenaanzicht van een 9-zijdige piramide en een mysterieus vraagteken aan toe. Wil je dat ik dit signeer?”

Wat is je beste festivalervaring?
“In 2010 speelde ik met Bare Wires in Mexico op het NRML Festival. Het publiek ging supergepassioneerd op in onze muziek. Het was de grootste uitwisseling van energie die ik ooit heb meegemaakt. Het weer was trouwens ook mooi.”

Wat was vroeger je favoriete speelgoed?
Een flinke stilte later: “Dit klinkt misschien raar, maar ik heb nooit zoveel met speelgoed gehad. Mijn favoriete voorwerpen waren een veger en blik, ik was altijd aan het schoonmaken. Het gaf me een voldaan gevoel om niets meer op de vloer te zien liggen. Al van jongs af aan doe ik graag dingen die een eindresultaat hebben. Die instelling helpt me ook bij het creëren van nieuwe muziek.”