#vf13: Mary Ocher heeft grootse plannen voor het komende jaar

“Ik pleit voor een massale ceremoniële zelfmoord.”

Ateke Willemse ,

Na een optreden dat even obscuur en theatraal is als haar voorkomen en oeuvre, schuift de in Berlijn (waar anders?) residerende Mary Ocher aan voor een gesprek dat zo min mogelijk mainstream elementen bevat. Waarom zou je het immers over alledaagse dingen hebben als je ook kunt focussen op poep, orgasme-georiënteerde aliens en muzikale zelfmoord?

WIE: Mary Ocher, ontdaan van haar witte soepjurk
WAAR: backstage bij de Boog
WANNEER: zondag 14 juli 2013

Tekenopdracht: verbeeld jouw ideale Apocalyps.
 

Voornaamste kleuren: blauw, al snel gevolgd door poepbruin, grijs en groen.
Verantwoording: “Je ziet hier een zwevend religieus persoon van onbekende afkomst die grote hoeveelheiden poep naar de mensheid gooit. Deze mensen zijn geobsedeerd door een gigantische zak met geld waar ze gearmd omheen dansen. Overal vallen uitwerpselen neer, er is geen ontkomen aan.”

Wat is de ergste guilty pleasure die bestaat?
“Op het gebied van entertainment zou ik zeggen: de muziek die door het gros van de radiozenders wordt gedraaid. Dat is over het algemeen rotzooi, als mijn vrienden hier naar zouden luisteren dan zou ik ze lichtelijk verafschuwen.” Ze vervolgt: “In de categorie ‘goed fout’ valt wat mij betreft Liquid Sky van regisseur Slava Tsukerman. Deze sci-fi film is gemaakt met een beperkt budget en intens slechte speciale effecten. Buitenaardse wezens landen hierin op aarde, op jacht naar endorfinen die vrijkomen bij heroïnegebruik en orgasmes. Een aantal karakters gaat dan ook dood tijdens de seks. Ik schaam me er niet voor dat ik deze film minstens vijf keer heb gezien.”

Houd je van wandelen?
“Ik kan in de stad uren aan een stuk wandelen. Als ik me erbuiten begeef, voel ik me echter altijd verloren. Het is niet prettig om zo ver van mensen verwijderd te zijn. Eerlijk gezegd waan ik me veel veiliger in een vieze, ongure wijk van een vreemde stad dan alleen in de bossen.”

Wie is je fanatiekste fan tot nu toe?

“Er was een Italiaanse gast uit Berlijn die mijn show in Venetië bijwoonde. Hij schreeuwde op ongepaste momenten door de set heen en probeerde me over te halen om na het optreden naar zijn huis te gaan en met hem musea te verkennen. Vervolgens klom hij het podium op om mijn cd te stelen. Dat was niet oké.”

Binnenkort bereik je de befaamde rock 'n' roll-leeftijd van 27. Wat heeft het komende jaar voor je in petto?
“Er gaat sowieso een massale ceremoniële zelfmoord aankomen. Ik zal iedereen uitnodigen die ik ken en bij voorkeur vindt het gebeuren op het podium plaats. Het plan is nog niet volledig uitgewerkt, maar ik overweeg om zó hard nummers van Lady Gaga af te spelen dat ieders oren beginnen te bloeden. Vervolgens gaan alle aanwezigen dood. Eigenlijk gaat het hier dus eerder om een massamoord...”