#vf13: Warm Soda drinkt lekker weg

Glamoureuze powerpop krijgt Valkhof in beweging

Robin Oostrum ,

Het is lekker druk bij het Boog-podium, terwijl de zon langzaam achter de Sint Nicolaaskapel verdwijnt. Misschien kan niet iedereen de lome zomeravondmuziek van Jonathan Wilson waarderen, of misschien is de hype van Warm Soda al tot Nijmegen doorgedrongen. Hype? Ja, Warm Soda is de Europese tour begonnen met een aantal shows in Nederland. En dat is niet onopgemerkt gebleven.

CONCERT
Warm Soda, Boog, zondag 14 juli 2013

MUZIEK
Warm Soda is een powerpop-kwartet uit Oakland (California), dat eerder dit jaar debuutalbum Someone For You uitbracht. Een album vol popnummers met catchy gitaardeuntjes, toegankelijke teksten en een snufje garagerock. De fuzzy zang van Matthew Melton doet bovendien aangenaam denken aan de stem van Julian Casablancas (The Strokes).

PLUS
De hoekige gitaarriffs, de lome zang, de refreintjes die je na één keer mee kunt zingen: alles is zo verdomd catchy. Zonder pauze ramt Warm Soda er in de eerste tien minuten vijf nummers doorheen. De quasi-nonchalante houding en kapotte spijkerbroek van frontman Matthew - hij zat jarenlang in de Bare Wires - verraden zijn ervaring. Niks mis mee: het publiek laat zich gewillig inpakken door nummers als Jeanie Loves Pop, Stargazer en Lola.

MIN
Wie eerder op de avond bij Akron/Family was, zag een band met gelaagde composities, spannende drumpartijen en onvoorspelbare structuren. Warm Soda is het tegenovergestelde: elk nummer is opgebouwd volgens hetzelfde, simpele stramien. Teksten als "Jeanie Loves Pop / We'll always hit the top / We're never gonna stop" zijn ook bepaald geen hoogstandjes.

CONCLUSIE
Maar dat maakt vanavond weinig uit. Warm Soda speelt veertien nummers in iets meer dan een half uur, met dank aan een lang instrumentaal intermezzo tijdens afsluiter Stranger. Dat is eigenlijk nog knap, als je bedenkt dat het debuutalbum maar 26 minuten duurt. Voor zover die er al was, maakt Warm Soda vanavond de hype keurig waar.

CIJFER

8