#vf13: The Wytches zijn nog leerlingen, geen tovenaars

En verschieten hun kruidenmengsel te vroeg

Eelco van Eldijk ,

Nieuw bandje met een lichte hype vanuit de ondergrondse krochten der muzikaliteiten. Mogelijk zien we ze over een tijdje terug voor een minuutje programmavulling op de Nederlandse teevee. Maar eerst de test in het Valkhof. Gaat het live werken of komen we bedrogen uit?

CONCERT
The Wytches, Boog,  zondag 14 juli 2013

MUZIEK
Vorig jaar stond op het Valkhof (toen nog de-Affaire) een totaal nieuw gezicht in de internationale popmuziek, waar een behoorlijke buzz omheen was. Met slechts één single op zak was dat Savages. Een beetje muziekliefhebber weet hoe het hen in Nijmegen verging en hoe het hen momenteel vergaat. Mogelijk dat The Wytches een zelfde lot beschoren is. De uitgebrachte single Depression in The Desert laat in ieder geval horen dat we met een zeer fijn bandje te maken hebben. Uit de tenen gehaalde, opgefokte rock met invloeden uit surf, indie en noisy jarentachtigpunk wordt uit de hoge hoed getoverd. Een sterk en interessant debuut dat wel eens voor hoge cijfers zou kunnen zorgen op dit festival. Mits het natuurlijk live net zo snerend en betoverend gebracht wordt als op het uitgebrachte plaatje.
 

PLUS
Veel teenage-angst en Nirvana-branie. Mooi om zo’n nog ongeleid projectiel de eerste stappen op een voor hen internationaal podium te zien zetten. Met de intentie van dit ruw spelende drietal zit het sowieso wel goed. De band maakt dan ook echt een vliegende start. Raw Power!

MIN
Toch, gaandeweg het optreden, begint de bezem wat te haperen. Er wordt meer gas teruggenomen. Daarbij valt op dat dit (nog) niet bepaald de beste kant van de band is. De zang is onvast en er zit weinig schwung in deze ‘ballads’. Het hoge niveau van het begin van het optreden wordt niet meer gehaald.

CONCLUSIE
Jonge band die nog veel te leren en te ontdekken heeft. In DWDD zullen ze niet verschijnen, is de verwachting. Daar zijn ze veel te leuk voor, maar ook nog niet consistent genoeg. Meer goede liedjes schrijven is van belang. Desalniettemin, hou die energie vast.

CIJFER

6,5