#vf13: RocketNumberNine komt niet van de grond

Mogelijke ontdekking verwordt tot vullertje in het programma

Eelco van Eldijk ,

In het programma van het Valkhof Festival vind je ieder jaar wel wat namen die je niet (echt) kent. Zo komt ook steeds dat RocketNumberNine voorbij in de lijst. Is het een spacerockbandje? Is het Supergrover? Nee, het blijkt een mogelijk interessant duo met drums en toetsen. Toch ook maar eens voorluisteren…

CONCERT
RocketNumberNine, Arc, zondag 14 juli 2013

MUZIEK
Met een behoorlijk organisch geluid zet RocketNumberNine een elektronische sfeer neer. Slechts gewapend met toetsen en drums bouwt het tweetal hun nummers op. Ze nemen daartoe de tijd. Dat werkt goed om het maximale effect uit de nummers te halen. Dansbare instrumentals die het zowel tijdens de concertavonden als de technonachten goed zouden moeten moet doen. Het nummer Doodlebug is sowieso niet meer uit de favorieten van mijn Valkhofplaylist op Spotify verdwenen sinds twee weken. 

PLUS
Alles wat hierboven staat is waar. Het is dansbaar, compositorisch best interessant en netjes uitgedacht. Het duo is ervaren en is goed in wat ze doen.

MIN
Toch zie je slechts een drummer en een toetsenist, die meespelen op samples en loops. Er is weinig organisch aan. De nummers missen een ziel en de climaxen vallen tegen, of zijn er eigenlijk niet. Het is een kwestie van midtempo kabbelen, want er gebeurt bijzonder weinig. Dit is een vullertje in het programma. Geen enkele urgentie. Slechts aangenaam voor thuis, in plaats van relaxen voor de buis. Maar niet halverwege de avond na Akron/Family of een andere fijne band. 

CONCLUSIE
Dikke tegenvaller en gauw doorlopen naar een andere, hopelijk betere, band.

CIJFER

4,5