#vf13: Mannheim!

Maakt vrienden

Eelco van Eldijk ,

Pittig bandje dat onder een andere naam al een tijdje meedraaide in de regionale muziekscene. Juist toen hun vorig gevaarte kansen leek te krijgen om een stapje hoger op het podium te komen, gooiden ze het bijltje er bij neer. Nu starten ze weer onderaan. Maar het kan hard gaan.

CONCERT
Mannheim, Voerweg, zondag 14 juli 2013

MUZIEK
Als Do Not Run We Are Your Friends maakten ze blijkbaar toch teveel vrienden. Toen de zingende dame de band verliet en er nog 'slechts' een viertal bepenisten overbleven, heeft men de band omgedoopt tot Mannheim. Hiermee maken ze een potje nog veel onvriendelijkere mathrock. Deze afstandelijke muziekstijl past hen prima. De scheurende sax is in een continue strijd verwikkeld met de snarenpartijen van zowel de gitarist als de bassist. De drummer zorgt voor de neutraliteit. Maar of hij, als rechtvaardig scheidsrechter, de kemphanen uit elkaar kan houden, dat valt te bezien.

PLUS
Mannheim is hard en afstandelijk. Het optreden is strak en de nummers zitten goed in elkaar. Het robbertje vechten tussen sax en snaren blijft uit, want deze mannen zijn inmiddels elkaars beste vrienden. Gezamenlijk trekken zij ten strijde tegen lafheid en zwakte. Mannheim maakt zelfs vrienden, want ondanks de ongemakkelijke muziek worden er vanmiddag duidelijk zieltjes gewonnen.

MIN
Er zijn momenten dat de nummers wat op elkaar beginnen te lijken. Hoewel het tegen de wetten van de mathrock in is, zou een vierkwart krentje in de pap, met rock ‘rollende drums, uitkomst kunnen bieden. Verder weinig aan te merken op dit optreden.

CONCLUSIE
Straf optreden, van duidelijk één van de beste regionale bands van het moment. Waarbij ze een plus ontvangen voor het enthousiasme dat de bandleden siert. Deze band is goed op weg om zich te voegen in het illustere rijtje van hun eigen helden (denk ASIWYFA of Shining).

CIJFER
8+