#vf13: Akron/Family ontoegankelijk maar overtuigend

Experimentele spacefolk werkt aanstekelijk

Robin Oostrum ,

Halverwege het optreden verschijnt een beachvolleybal in het publiek. Omhoog, omlaag, naar voren, naar rechts: het is onvermijdelijk dat hij uiteindelijk op het podium belandt. Gelukkig is Seth Olinsky al het hele optreden in goede doen: met een ferme smash keert de bal terug in het publiek, wat uiteraard tot het nodige gejuich leidt. Het toegankelijke voorkomen van de frontman is een opmerkelijk contrast met de muziek die zijn band maakt. Ontoegankelijk, maar zeer aanstekelijk.

CONCERT
Akron/Family, Arc, zondag 14 juli 2013

MUZIEK
Met het recente album Sub Verses verschoof Akron/Family enigszins van folk naar freakfolk, en plaatste het zichzelf in een rijtje met Animal Collective en Panda Bear. Experimentele nummers met meerdere lagen en zanglijnen, afgewisseld met Megafaun-achtige koortjes en gitaarpartijen. Een band voor indie-fans met een liefde voor het experiment.

PLUS
Knap, hoe Akron/Family die nummers naar een live-uitvoering heeft vertaald. Waar Animal Collective live regelmatig verzandt in een brei van (vals) geschreeuw en onnavolgbare instrumentale jams, weet Akron/Family bovenal vast te houden aan de liedjes. Zonder daarbij het experiment volledig achterwege te laten: zo is de band live aangevuld tot viertal, waarbij de vierde man naast synthesizer ook een extra drum bespeelt. Prachtig is de strakke uitvoering van Way Up, waarbij gitarist Seth en bassist Miles door en langs elkaar heenzingen, zonder dat het een moment rommelig wordt. 

MIN
Goed geluid is essentieel bij muziek die zo veel aandacht van het publiek vergt. Jammer genoeg staat de microfoon van Miles niet zo hard als die van Seth en Dana, waardoor de zanglijnen niet altijd goed te onderscheiden zijn. Je kunt het de band niet aanrekenen, maar niet iedereen kan wat met deze muziek. De keuze voor ballad Until The Morning halverwege de set is daardoor wat onhandig: het (bescheiden) hitje sneeuwt nu onder in geroezemoes. 

CONCLUSIE
Akron/Family geeft bepaald niet het makkelijkste optreden deze week, getuige ook de vele oproepen van de zanger om dichterbij het podium te komen staan. Of ja, zanger: de band heeft eigenlijk drie zangers. Het is tekenend voor het eigenwijze karakter van de Amerikanen, die ook met hun laatste album geen radiohit zullen scoren. Dat hoeft ook niet: dit optreden is van begin tot eind bijzonder interessant.

CIJFER

8