#vf13: Drentse tweeling Tangarine opent Valkhof Festival

Gepolijste folkpop zonder rauw randje

Tekst en foto's: Rosanne de Boer ,

Intiem en verstild klinkt de close harmony-zang waarmee Arnout en Sander Brinks het Valkhof Festival openen. Twee stemmen die samensmelten, uit twee monden die bijna identiek zijn. Onwillekeurig ga je als toeschouwer een zoek-de-verschillen-spelletje spelen: allebei een baard, donker krullend haar, colbertje, stropdas, ah… het eerste verschil: de hoed.

CONCERT
Tangarine, Boog, zaterdag 13 juli 2013

MUZIEK
Close harmony, folk. Al op jonge leeftijd begonnen de broers samen met het schrijven van liedjes. Hun debuut verscheen in 2008 en in 2010 haalden ze de finale van de Grote Prijs van Nederland. Het zijn harde werkers: onlangs verscheen het vierde album in vijf jaar.

PLUS
Het valt direct op hoe goed ze op elkaar zijn ingespeeld en hoe verzorgd hun ballads klinken. En als ze samen om de ene microfoon staan, zijn de bewegingen dikwijls mooi symmetrisch.

MIN
De keerzijde hiervan is dat hun liedjes het voor folk/americana zo kenmerkende rauwe randje missen, het ongepolijste, de doorleefde sound.

CONCLUSIE
Jammer is ook dat de broers in het vijfjarig bestaan van Tangarine nog zo weinig een eigen geluid hebben ontwikkeld. De invloeden van hun helden Simon & Garfunkel en Bob Dylan liggen er wel heel dik bovenop. Het duo sluit vlak na de voorspelbare cover Blowin’ In The Wind af en mengt zich tussen de feestende massa. De aftrap is gedaan.

Cijfer
7-