#vf13: Tamikrest weet het publiek niet te betoveren

Spirituele neefjes van Tinariwen spelen tranceachtige woestijnblues

Erik Damen ,

De laatste jaren is de aandacht voor deze bijzondere Afrikaanse muziek flink toegenomen door Tinariwen, Bombino, Terakraft en dus ook Tamikrest. Alle bandleden zijn Toearegs, traditionele nomaden uit het noorden van Mali, vaak gehuld in prachtige lange gewaden.

CONCERT
Tamikrest, ARC, zaterdag 13 juli 2013

MUZIEK
Geïnspireerd door onder andere hun bekende landgenoten speelt Tamikrest zeer relaxte en toch dwingende muziek, langzaam hypnotiserend waarin ook plek is voor een scheurende gitaar. Verder is er een hoofdrol voor zanger Ousmane Ag Mossa, die met zijn stem naadloos aansluit op de muziek.

PLUS
Door het uitlopende optreden van DNMF (Dead Neatherthals en Machinefabriek) dat op het aangrenzende Boogpodium nogal wat noise verspreid, begint Tamikrest met een achterstand. Ze hebben in het begin moeite om in de juiste flow te komen voor hun repetitieve muziek. Door het perfecte samenspel en de traditionele percussie wordt toch snel de staat van halfbewustzijn bereikt. Naarmate het optreden vordert, wordt het geluid beter en met de inzet van het drumstel krijgen ze zelfs mensen aan het swingen.

MIN
Door het zachte geluid en de onverstaanbare teksten lukt het maar niet om het publiek te betoveren. De tot flinke uithalen beperkende vocale bijdragen van de zangeres zorgen ook niet voor extase, eerder voor irritatie.

CONCLUSIE
De hypnotiserende effecten van de woestijnblues zouden waarschijnlijk later op de avond wel het beoogde effect hebben gehad. Nu heeft Tamikrest moeite de aandacht van het publiek vast te houden, ondanks het perfecte spel van alle bandleden.

CIJFER
6,5