#vf13: De wereld van Earth Mk. II

Klinkt vooral als de oude

Tekst: Eelco van Eldijk / foto: archief ,

Het Valkhof Festival gaat niet voor de stevige start. Het festival begint namelijk zeer zoetgevooisd met Tangerine. Ook de tweede act van deze eerste dag is niet van het spetterende type. De nieuwe wereld van Earth Mk. II grossiert voornamelijk in bloemetjes, bijtjes en meer van dat soort tuig. Een wereld zonder strijdgewoel en zonder pittige actie. Is dat niet een verrekte saaie bedoeling?

CONCERT
Earth Mk. II, Boog, zaterdag 13 juli 2013

MUZIEK
In het kielzog van Jacco Gardner opereert het even stilistische Earth Mk. II. Gardner´s oude bandmakker Hugo van der Poel graait met Earth Mk. II eveneens uit de neopsychedelische grabbelton, maar richt zich wat meer op het midtempo indiepopliedje. ‘The Pixies from the sixties’, zoiets.

PLUS
Het is een sfeervol optreden. Eerlijk, zonder franje of overbodige opsmuk. De chorus-vocals van de drummer worden op mooie wijze bijgestaan door koortjes van de twee gitaristes. Het zijn alleraardigste shoegaze-liedjes die men brengt.

MIN
De band heeft de uitstraling van een schoolbandje en speelt even zo strak. Hoewel dat zijn charme kan hebben, mag je van een band op dit festival wel wat meer verwachten. Een tamelijk onopvallend optreden waar het aan de broodnodige dynamiek ontbreekt.

CONCLUSIE
Aardig optreden, maar bijzonder weinig nieuws onder de zon. Tussen al het (nog aanstaande) Valkhofgeweld, waarschijnlijk morgen alweer vergeten.

CIJFER
6