#vf13: Het beest genaamd DNMF

´not your average saturdaynight fever´

Eelco van Eldijk ,

Groot feest voor saxofonist Otto Kokke tijdens dit Valkhof Festival. Niet alleen gaat hij optreden met zijn band Mannheim (zondagmiddag 17.30 uur, Voerweg), ook speelt hij met zijn andere ‘band’ Dead Neanderthals op zaterdagavond na, wat wel één van zijn grote helden móet zijn, Colin Stetson. Maar… veel van het optreden van die saxmaniak zal hij niet meekrijgen. Want Otto zal vooral druk zijn met het opzetten van de bijzondere setting waar Dead Neanderthals mee gaat spelen. Het is vanavond DNMF, oftewel de collaboratie van Dead Neanderthals & MachineFabriek.

CONCERT
DNMF, Boog, zaterdag 13 juli 2013

Muziek

Machinefabriek is het alter ego van Rutger Zuydervelt. De man die jaarlijks net zoveel releases uit lijkt te poepen als dat er regenbuien in Nederland zijn tijdens een gemiddelde herfstdag. Er valt slechts één rode draad te bespeuren in het almaar uitdijende oeuvre: de eigenzinnigheid. Het werk van Zuydervelt schippert tussen ambient, modern klassiek, ruis, drones en andere klanktapijten. Dead Neanderthals staan bekend om hun brutale performances waar noise, grindcore en heftige jazz de boventoon voeren. Het duo verwordt vandaag tot een DN-MF-trio. Welk beest ontstaat hier? Er wordt gerept over de soundtrack van een niet bestaande horrorfilm. Dat doet de nekharen nog wat verder spitsen.

Plus
De twee stukken die DNMF creëert zijn van hoog niveau. Het eerste gedeelte is een trage drone die geheel tegen de haren van een liedjes-liefhebber in strijkt. Rutger bewerkt het geluid van saxofonist Otto en drummer René, hierdoor ontstaan subtiele nuances in de minimale compositie. De tweede ‘jam’ is een stuk ruiger. Het spijkerhard drumwerk in combinatie met het loeiende blaaswerk en industrieel erfgoed dat via samplers en andere apparatuur de grasmat op geslingerd wordt, is gemeen en intens. Het eerste stuk (kant A?) is een perfecte combinatie met het tweede stuk (kant B). Afzonderlijk beide interessant, maar zeer aanvullend en noodzakelijk om ze bij elkaar te beluisteren en ondergaan.

Min
Het duurt laaaang. Vooral ‘kant A’. Daarin schuilt kracht, maar zorgt er ook voor dat de aandacht van de toehoorder wat verslapt. Daarnaast, DNMF (Do Not Make Friends?) schrikt velen af met hun muziek. Maar die komen elders deze week wel ergens aan hun trekken.

Conclusie
Sterk optreden van een bruut beest
 
Cijfer
8