#vf13: Coely showt ongerept gerapt talent

“Extra, extra, spread the news”, deze hiphop chick is niet voor de poes!

Tekst: Paul Aerts / Foto: archief ,

Coely verlaat dit jaar pas de middelbare school, maar op het podium heeft ze de soul van haar Amerikaanse hiphop- en R&B-grootheden.

Concert
Coely, Club Voerweg, 13 juli 2013

Muziek
Als je haar raps hoort, zou je verwachten dat ze opgroeide onder erbarmelijke omstandigheden in het slechtste deel van de Bronx. Coely komt echter gewoon uit pittoresk en bourgondisch Antwerpen. Ze rapt en zingt op gevarieerde beats en tempo’s die zorgvuldig geproduceerd zijn. Denk aan de populaire Amerikaanse hiphop-lichting aan het begin van dit millennium: Eve, Little Kim en Missy Elliot. Een paar dagen geleden stond ze nog in het voorprogramma van raplegende Nas. Nu mag ze bewijzen of ze ook een klein festivalpodium plat kan rappen.

Plus
Coely begint met een loepzuivere a capella versie van Alicia Keys’ A Woman’s Worth en ript zo de harten van de jury, het publiek. Ze is klein van stuk, maar overtuigt met haar uitstraling en ongeremd enthousiasme. Dat is nog lang niet alles, de Vlaamse schone met Congolese roots beschikt over een metrum en timing waarop menig deelnemer aan rap battles in Detroit jaloers op zou zijn. Als je in het achterhoofd houdt dat dit meisje pas negentien jaar is, dan sta je met open mond te kijken van haar muzikaliteit. Coely voelt muziek, heeft de kneepjes van het entertainen door en slaat zich ijzersterk, af en toe met behulp van de charismatische DVTCH NORRI$, door haar gevarieerde en soulful set heen. Haar trotse beatbox van Snoop Doggs Drop It Like It’s Hot is even aandoenlijk als knap en laat zien dat deze meid een shitload aan talent bezit.

Min
Op haar tracks zijn veel instrumenten te horen. Het zou dan ook mooi zijn als ze bij haar shows gebruik zou maken van live instrumentatie. Coely’s Amerikaanse ghetto slang past erg bij haar imago, maar kan voor sommigen, gezien haar afkomst, wat ongeloofwaardig overkomen. Als de Belgische internationaal door wil breken, dan is een setje met een dj en een hiphop-attitude niet genoeg.

Conclusie 
Coely is damn hot, dat merk je gedurende haar hele optreden aan het publiek. Ze bezit de gave om een dijk van een show neer te zetten en de aanwezigen als bling bling om haar vinger te winden. Muzikaal is ze ongelooflijk sterk en tot veel dingen in staat. Daarmee duwt ze haar lat echter wel omhoog, want ondanks dat ze een sterke show neerzet, zit er nog veel meer in. Komaan, Coely! The sky is the limit!

Cijfer
8 –