#vf13: BadBadNotGood

Laat dat ‘BadBadNot’ er maar af...

Tekst: Eelco van Eldijk / foto: archief ,

Jeej, live-band-jazz-fusion-hiphop on stage! Compleet eigenzinnig en zeer muzikaal. De avond hiervoor stonden ze voor een wat ouder publiek bij North Sea Jazz. Vanavond geprogrammeerd tussen de hiphoppers. Wordt dit een collectieve late-avond-inhalatie van de vredespijp of gaan we een muzikaal gektefeestje beleven?

Concert
BadBadNotGood, Voerweg, zaterdag 13 juli 2013

Muziek
Jong en eigenwijs, geheel instrumentaal orkestje dat verder kijkt dan standaard hiphop, rock of whatever. Vaak zeer relaxed qua jazzy sound met een flinke portie fusion. Maar het drietal wil (live) ook nog weleens behoorlijk uit de bocht vliegen. Ze flikken het om zowel My Bloody Valentine te coveren alsmede hippe trap-nummers. Dan heb je sowieso durf en lef. Het album BBNG2 maakt sowieso zeer nieuwsgierig: kunnen deze rakkers dit live ook écht zo? Dan kan dit één van de verrassingen van het Valkhof Festival 2013 worden!

Plus
Ongelooflijk, wat kunnen deze drie 'mennekes' spelen. Een waanzinnig snelle en strakke drummer. Een bassist die over zijn snaren heenloopt alsof het lucht is. Een toetsenist completeert het zaakje voor de broodnodige melodie en begeleiding. Muziek als hogere wiskunde en zeer vakkundig uitgevoerd. Het kan niet anders dan dat deze drie wonderkinderen nog heel erg ver gaan komen in de muziekliefhebberswereld.

Min

Maar dat zal niet in de populaire muziek zijn. Want BadBadNotGood is moeilijk, heel erg moeilijk bij vlagen. De nadruk ligt op het uitmuntende spel, hierdoor raakt de compositie soms wat ondergesneeuwd. Dan kakt het zaakje in naar bedenkelijke liftmuzak. Zodra ze, buiten hun concentratie, weer even door hebben dat er ook publiek aanwezig is, schakelen ze een tandje bij om naar een spetterende finale toe te werken (hetgeen natuurlijk een pluspunt is).

Conclusie
Knap gespeeld en erg overtuigend.

Cijfer
8,5