#vf13: Meridian Brothers maken er een duister feestje van

Salsa maar dan anders

Adriaan de Jonge ,

Voor het Nijmeegse publiek is Meridian Brothers een band van ver weg, zowel topografisch als muzikaal gezien. Het genre is onverklaarbaar in Nederlandse begrippen. Het publiek is verbaasd en verdeeld maar krijgt uiteindelijk de salsa-smaak te pakken en danst mee met de vijf Colombianen op het podium.

CONCERT
Meridian Brothers, Arc, woensdag 17 juli 2013

MUZIEK
De Meridian Brothers spelen salsa, maar niet zoals je salsa kent. De meest onverwachte wendingen en de meest valse keyboardtonen zijn nog niet extreem genoeg voor deze band. Het is een mengsel van latinritmes met hoekige, droge begeleiding en gepraat, gezang of geschreeuw erbij. De experimentele muziekscene van Bogota is een vreemd en verrassend fenomeen voor de Nederlandse luisteraar.

PLUS
De vijf freakende muzikanten lijken in hun performance op een soort buitenaardse clowns. Het is een gek gezicht maar werkt daarom ook aanstekelijk. Het publiek moet duidelijk even wennen aan dit genre maar een behoorlijk aantal bezoekers ziet de humor er wel van in en vermaakt zich prima. De Meridian Brothers is een experimentele act op een groot podium, maar ze staan daar helemaal niet verkeerd.

MIN
Voor veel festivalgangers zal dit optreden te experimenteel zijn. Het is geen muziek om bij los te gaan; het ligt daarnaast niet meteen lekker in het gehoor, dus de meesten zullen al snel verder lopen. De nummers zijn opvallend maar nooit pakkend.

CONCLUSIE
De kennismaking met de Meridian Brothers is verrassend en grappig maar veel meer dan dat is het niet.

CIJFER

6,5