#vf13 De Tweede Speeldoos krijgt het Valkhof propvol

Dat er nog vele edities mogen volgen van dit mooie project

Tekst: Michael Weijers | Foto's: Roger Jansen ,

De pers bestempelt De Speeldoos onder meer als 'een hartverwarmend project’. Gedichten en verhalen van mensen met een beperking worden vertaald naar muziek. De Speeldoos toert momenteel met de tweede editie van dit project en doet dit vanavond in het eigen Nijmegen.

CONCERT
De Tweede Speeldoos, Arc, 20 juli

MUZIEK
De muziek van De Speeldoos valt eigenlijk nergens mee te vergelijken. Met leden van De Staat en Roosbeef is het ook muzikaal een soort samensmelting tussen deze twee geworden. Zo hoor je het eigenzinnige van Roosbeef en het swingende van De Staat. Maar de Speeldoos is meer.

PLUS
De Speeldoos biedt veel afwisseling, het is soms swingend, maar ook vaak meevoerend. Met name Roos is weer in haar element met enkele scherpe opmerkingen. Het is duidelijk dat er doorgewinterde muzikanten en entertainers op het podium staan. Beide Speeldozen komen voorbij, met als hoogtepunt het nummer Dansen Met Jou, waarbij het park verandert in een swingende massa.

MIN
Bij de Speeldoos draait het grotendeels om de inhoud, de tekst. De muziek is gebouwd om de gedichten en verhalen van mensen met een beperking. En juist deze teksten zijn vooral in het begin niet even goed te horen. Het geluid staat vrij zacht, en is vrij bassig. Veel mensen lijken hierdoor hun aandacht er niet bij te kunnen houden. Resultaat: een luid geroezemoes die de muziek soms bijna overstemt. Ondanks diverse wisselingen van positie blijft dit een hekelpunt. Gelukkig lijkt de muziek later harder te gaan (of is het de wind die gaat liggen?) en is de muziek stukken beter te volgen.

CONCLUSIE
Een puik optreden waarbij de ervaring soms helaas wat minder wordt door het geluid en geroezemoes. Gelukkig verandert dit gedurende het optreden. De Speeldoos is een mooi project waarvan nog vele edities mogen volgen!

CIJFER
8,5