#vf13: Gelbart speelt Super Mario...

...en geeft hem een persoonlijkheid

Tekst: Paul Aerts | Foto's: Joeri Pisart ,

Herman van den Muijsenberg van Extrapool is met afstand de meest aparte programmeur van het Valkhof Festival. In samenwerking met Robert Meijerink van Doornroosje laat hij op het Boog-podium van alles de revue passeren. Van rauwe indierock tot dromerige singer-songwriters. Van heel erg goed, tot extreem slecht. Het maakt allemaal niets uit, als het maar interessant is. En daar is ook Gelbart weer een goed voorbeeld van.

CONCERT
Gelbart, Boog, vrijdag 19 juli 2013

MUZIEK
Deze freak maakt zijn eigen instrumenten: een rood kastje met bliepjes, een orgeltje en een soort ampèremeter koppelt hij aan elkaar. Sommige tracks klinken alsof je alle Super Mario-spellen door elkaar speelt, andere zetten je aan tot dansen, weer andere combineren die twee. Gelbart is een ware muziektechneut.

PLUS
Deze muzikant brengt vernieuwing en nostalgie samen. Tussen de Koopa Troopa’s, Bowsers en Toads heen, hoor je dat Gelbart niet slechts een whizzkid is. Hij is ook een erg goede muzikant die vrijwel alles wat hij doet, live brengt. Het zijn niet gewoon simpele deuntjes, de man met de roepnaam Addy smeedt mechanische melodieën samen tot dansbare nummers. Hij beheerst zijn grotendeels zelf geknutselde instrumenten prima. De show is een genot om naar te kijken. Zijn ‘ampèremeter’, ik noem die voor het gemak maar zo, is zijn stokpaardje, dat knuffelt met een echt stokpaardje van een dame in het publiek. Addy praat ook met dit kastje, gekleed in een hoodie, want zij is waarschijnlijk buitenaards. Woorden als interessant, intrigerend en fascinerend bombardeert hij tijdens dit optreden tot understatements van de dag.

MIN
Heel soms loopt het niet helemaal als je goed luistert, maar dat valt nauwelijks op en is  logisch als je zoveel technische snufjes live brengt.

CONCLUSIE
Aan het begin sta je met gefronste wenkbrauwen te kijken naar iets wat slechts drie kwartiertjes lasergamen lijkt te zijn, maar als je blijft staan word je gegrepen door een verhaal wat dit universum overstijgt. Wat Gelbart doet, is ontzettend knap, en getuigt van muzikaal vakmanschap. Wie denkt dat dit slechts Super Mario-bliepjes zijn, mag zijn trommelvliezen bij mij in komen ruilen voor een stel nieuwe. Dit is namelijk muziek met persoonlijkheid. Extrapool verdient een schouderklopje voor een van de grootste verrassingen van het Valkhof Festival 2013. Gelbart brengt een gebalanceerde videogame die nieuwe dansgames combineert met nostalgisch gemijmer naar onze ouwe gameboys en Super Nintendo’s. Dit resulteert in onderstaand cijfer in bits.

CIJFER
010101010101010101 (telt u de enen maar op)