Valkhof Festival maakt dertien nieuwe namen bekend

De Speeldoos, White Denim, Kvelertak en Jonathan Wilson

Het Valkhof Festival, dat plaatsvindt tijdens de Vierdaagsefeesten Nijmegen, maakt weer dertien spannende namen bekend voor op het programma: Akron/Family, Austra, Camera, Cashmere Cat, Coely, De Speeldoos, Hacride, Jonathan Wilson, Kvelertak, Raketkanon, Stonerfront Nijmegen, Suit and Tie Johns, White Denim en White Fence. Gisteren maakte het festival bekend dat Beach House helaas niet op het programma zal staan.

Op het Valkhof Festival duikt talent altijd het eerste op. Dat geldt zeker voor Roos Rebergen, die hier in 2005 al met Roosbeef optrad, en Torre Florim in 2007 met De Staat. Nadat ze beide landelijk waren doorgebroken, gingen Roos en Torre een verrassende samenwerking aan resulterende in het mini-album De Speeldoos. Met De Tweede Speeldoos geven ze hier nu een heel mooi vervolg aan. De samenwerking is nog inniger geworden, en ook op het podium brengen de twee lokale supertalenten het beste in elkaar naar boven. Het Valkhofpark is bij uitstek de plek om Roos en Torre te herontdekken.

En er valt nog veel meer te ontdekken op het Valkhof. Bij de psychedelische folk van Jonathan Wilson kun je je zomaar even op Woodstock wanen. White Denim liet vorig in Doornroosje zien één van de beste live-acts te zijn van het moment. Nu dat Jeff Tweedy van Wilco heeft toegezegd hun nieuwe album te gaan produceren zijn de verwachtingen nog hoger. Ook wordt er veel verwacht van Austra. De band rond zangeres Katie Stelmanis is door intensief touren steeds hechter geworden, en hun electro en wave wordt met ieder optreden dansbaarder.

FortaRock presenteert traditiegetrouw op het Valkhof altijd een dag met de hardste rock van de week. Dit jaar kun je je hier omver laten blazen door Kvelertak, Raketkanon, Hacride, en Stonerfront Nijmegen. Verder staan zijn aan het programma toegevoegd de psych-folk van Akron/Family, de krautrock van Camera, de bass music van Cashmere Cat, de hiphop van Coely en de fuzzrock van The Suit and Tie Johns.

Akron/Family

Het uit New York afkomstige band Akron/Family bracht jarenlang haar muziek uit op Young Gods Records, het befaamde label van Micheal Gira (Swans). De spannende combinatie van folk, rock, psychedelica, noise en electronica en een stevige live-reputatie leverde de bands een trouwe schare fans op. De heren zijn op tournee om hun nieuwe album Sub Verses te promoten en het is fijn om hen weer in Nijmegen te mogen begroeten.

Austra

Onder leiding van frontvrouw Katie Stelmanis wist dit uit Toronto afkomstige gezelschap vele harten te veroveren. Stelmanis genoot een klassieke opleiding, was operazangeres en liet zich inspireren door punk, industrial en electronische muziek. Austra maakt dansbare en bezwerende wave en electronica. Het nieuwe album Home zal in juni verschijnen.

Camera

In het najaar van 2012 verscheen het debuutalbum Radiate! van het Berlijnse trio Camera. De heren kregen hulp van niemand minder dan hun helden Michael Rother (NEU!) en Dieter Moebius (Cluster, Harmonia). Camera maakt krautrock van een niveau waar hun leermeesters trots op kunnen zijn. Het muzikale spectrum van Camera bestrijkt alles van motorische ritmes en serene soundscapes tot harde uithalen. Camera laat de klassieke Duitse krautrock voortleven.  

Cashmere Cat

Cashmere Cat is het pseudoniem van de jonge Noorse producer Magnus August Høiberg. Na het verschijnen van zijn ep Mirror Maru gaat het hard met de carriere van deze productieve gast. Hij produceert een indrukwekkende mix van bass music, R&B, electronica, dubstep, slow jams, funk en hiphop en weet hiermee een eigen geluid te creeren. Luister ook zijn remixes voor onder andere 2 Chainz, Jeremih en Drake. De kans is groot dat je fan wordt van deze vriendelijke kat.

Coely

Deze jonge Antwerpse dame met Congolese roots kreeg muziek met de paplepel ingegoten. Met haar vorig jaar verschenen single Ain’t Chasing Pavements scoorde ze een hit op Studio Brussel en sindsdien werd ze gebombardeerd tot de hiphopsensatie. Live blijkt Coely over een talent te beschikken waar je u tegen zegt. Met haar krachtige stem kan ze zowel rappen als zingen. Ze komt naar Valkhof Festival om Nederland haar visitekaartje af te geven.  

De Speeldoos ft. Torre Florim & Roos Rebergen

“Jezus is de zoon van God – maar ik ben de zoon van mama!” Met deze woorden denderde Roos (Roosbeef) en Torre (De Staat) eind 2009 door Nederland. Geïnspireerd door gedichten van verstandelijk beperkte mensen schreven zij Nederlandstalige liedjes die anders zijn dan anders. Onlangs presenteerden zij De Tweede Speeldoos. Met titels als Geen Mens Helpt Mij De Winter Door en Nooit Verliefd weten deze creatieve geesten wederom te overtuigen.

Hacride

In thuisland Frankrijk timmert Hacride al een tijdje aan de weg met hun muziek vol onnavolgbare polyritmes, hakkende riffs en ingewikkelde structure. Het materiaal kan zich meten met bands als Meshuggah, Gojira en Textures. Het indrukwekkende nieuwe album Back To Where You’ve Never Been wordt in april uitgebracht door het befaamde Noorse Indie Recordings label.

Jonathan Wilson

De in 1974 geboren Amerikaanse singer-songwriter Jonathan Wilson heeft een voorliefde voor de muziek die begin jaren zeventig werd gemaakt. Zijn debuut Gentle Spirit klinkt als een hommage aan de psychedelische jaren van Californië waar stijlen als rock, folk, en country-noir de revue passeerden. Wilson krijgt het voor elkaar om er een aangename retrotrip van te maken, waarbij zijn sublieme gitaarspel en zijn bijzondere stem de kwaliteit naar een hoog niveau tillen. Aanrader voor liefhebbers van Neil Young, Elliot Smith en Devendra Banhart.

Kvelertak

Kvelertak is al een paar jaar één van de lekkerste en hardste rock-'n-rollbands uit Noorwegen. De bonte mix van metal, speed- en hardrock is hard maar toegankelijk en ligt in de lijn van illustere voorgangers als Hellacopters, Gluecifer en Turbonegro. Het splinternieuwe album Meir ligt in het verlengde van het veelgeprezen debuut. Het enthousiasme spat er weer vanaf en dat zal live niet anders zijn.

Raketkanon

Sludge en noiserock zijn de basisingrediënten van dit uit Gent afkomstige raketgeschut. De heren zijn duidelijk geinspireerd door een band als The Melvins, en getuige hun debuutalbum RKTKN #1 experimenteren deze heren er graag op los. De band bestaat uit leden van Tòman, Kapitan Korsakov en Waldorf, en die podiumervaring zorgt ervoor dat dit kanon live ook altijd raak schiet.

Stonerfront Nijmegen

Nijmeegse stonerstrijders Peter Dragt en Remco Verweij begonnen hun Stonerfront Nijmegen project tijdens de Zomerfeesten van 2008. Inmiddels vormen ze met bassist John Munnich een instrumentaal powertrio met een duidelijke missie. Dikke stonerrifs, groovend slagwerk en zompige bastonen in de lijn van vaandeldragers Kyuss en Monster Magnet.

Suit and Tie Johns

Debuutalbum Paul verscheen onlangs op vinyl en werd geproduceerd door Henk Jonkers. Deze uit Nijmegen afkomstige band werd geïnspireerd door onder andere Dr. Feelgood, Velvet Underground, White Fence, en Syd Barrett. De heren weten hoe ze de space-echo en fuzz-apparaten moeten gebruiken om live lekker te grooven. Voor liefhebbers van gruizige gitaren en sixties vibes. 

White Denim

Stijlen als psychedelica, punk, blues, sixties, seventies, rock, jazz, progrock, afro en postpunk worden feilloos vermengd door deze vier muzikale wonderkinderen uit Austin, Texas. Ze weten er zelfs een overheerlijk eigen brouwsel van te maken. White Denim heeft inmiddels een indrukwekkende livereputatie opgebouwd. Een nieuw album is onderweg en de verwachtingen zijn hooggespannen want Wilco-opperhoofd Jeff Tweedy draait deze keer aan de knoppen als producer.

White Fence

White Fence begon als soloproject van Tim Presley. Deze kunstenaar en muzikant was de drijvende kracht achter The Nerve Agents, een graag geziene band in de Amerikaanse punk- en hardcore-scene. Zijn ware liefde bleek echter te liggen bij psychedelica en garagerock uit de jaren zestig. Hij speelde in The Strange Boys en Darker My Love, maar met White Fence heeft hij zijn eigen vehikel gevonden. White Fence is productief en bracht al vele lo-fi psychedelicaliedjes uit. Een absolute must-see voor liefhebbers van Thee Oh Sees, Ty Segall, Mikal Cronin en Fresh&Onlys.