Eerste namen Valkhof Festival

Puggy, Colin Stetson en Moon Duo komen naar Nijmegen

Tijdens de Vierdaagsefeesten weten muziekliefhebbers al jaren waar ze moeten zijn: op het Valkhof! Daar staat ieder jaar een uniek festival. Uniek omdat het zeven dagen duurt en omdat het gratis toegankelijk is, maar vooral uniek vanwege de prachtige locatie, de ongedwongen sfeer en het avontuurlijke muzikale programma.

Het festival op deze locatie droeg eerder de namen Valkhof Affaire en de-Affaire. Nu gaat het verder als het Valkhof Festival. “Wie spelen er vanavond op het Valkhof?”, dat was altijd al de vraag. De organisatie neemt nu de naam over die het festival in de volksmond toch al had. 

De eerste namen van Valkhof Festival 2013 zijn vandaag bekendgemaakt. Daarbij zitten eenmans-saxofoonorkaan Colin Stetson en de pan-Europese feelgood pop van Puggy. Daarnaast zijn ook bevestigd: BADBADNOTGOOD, J. Roddy Walston & The Business, Moon Duo, Sinkane, Truckfighters, Uncle Acid and the Deadbeats en Warm Soda.

BADBADNOTGOOD

Dit uit Toronto afkomstige trio heeft een duidelijke voorliefde voor hiphop en jazz, maar verweeft ook graag stijlen als drum ’n’ bass en rock in zijn live-shows. Daarnaast is het trio gek op covers, die vakkundig worden vermalen tot echte BBNG-tracks. Rauw, diep en meeslepend.

Colin Stetson

Eenmansorkest en bassaxofonist Colin Stetson beheerst de techniek van de circulaire ademhaling: een manier van ademhalen waarbij de blaasmuzikant ononderbroken kan blijven spelen. Een nieuw album is in de maak en zal voorjaar 2013 verschijnen. Na zijn indrukwekkende optreden in Poppodium Doornroosje in 2011 kijken velen uit naar de terugkeer van deze Amerikaan naar Nijmegen.

J. Roddy Walston & The Business

Dit viertal uit Baltimore, Maryland werd grootgebracht met countrymuziek, blues, gospel en rock uit de jaren zeventig. Frontman J. Roddy is verslaafd aan pianospelen en doet dat in de geest van zijn helden Jerry Lee Lewis en Little Richard. Ondersteund door zijn companen van The Business maakt hij er een energiek rock-’n-rollgebeuren van: log, zompig, en bluesy bovendien.

Moon Duo

Eric 'Ripley' Johnson, het opperhoofd van Wooden Shjips, en zijn vriendin Sanae Yamada vormen samen Moon Duo. Het duo speelt gitaar, keyboard, zang en percussie. Er zijn duidelijke overeenkomsten te horen met Wooden Shjips: dronerige psychedelische rocksongs met veel galm, echo’s, hallucinante gitaren en orgels.

Orlando

De muziek van Orlando is spontaan en onbevangen en kent een soortgelijke intimiteit als het werk van Feist en Damien Rice. De warme stem van Tessa Douwstra klinkt even vertrouwd als breekbaar. Onlangs verscheen het debuutalbum The Early Warning Company

Puggy

Een Engelse zanger, een Franse bassist en een Zweedse drummer wonen in Brussel en leren elkaar kennen in een studio in Antwerpen. Ze besluiten een album te maken en prompt worden ze als support uitgenodigd door Incubus en Smashing Pumpkins. Het succes in Frankrijk en België is er al en Puggy ontpopt zich steeds meer als een fenomeen. Dankzij de singles When you Know en I Do en hyperenthousiaste concerten, ziet de band zijn fanbase gestaag groeien.

Sinkane

Ahmed Callab is Amerikaans, Soedanees, en bandleader van Sinkane. Hij was drummer in Caribou, tourde met Off Montreal en reisde met Yeasayer  drie jaar als multi-instrumentalist de hele wereld over. Vorig jaar verscheen zijn debuutalbum Mars, met daarop veel percussie, Afrikaanse melodieën en soundscapes.

Truckfighters

Probably the best band in the world” staat te lezen op de Facebookpagina van deze stonerrockers. Zweedse bescheidenheid zullen we het maar noemen. Qua testosterongehalte en energieniveau hoeven ze niet onder te doen voor de legendarische band Kyuss: zompig, hard, rauw en energiek.

Uncle Acid and the Deadbeats

In april verschijnt het nieuwe album van deze uit Cambridge afkomstige rockband. De geweldige zang van ome Acid en de vintage combinatie van doom, heavy metal, psychedelica en stonerrock, maken dit gezelschap tot een van de meest relevante bands in het genre.

Warm Soda

Dit viertal uit Oakland bracht onlangs zijn debuutalbum Something for You uit. De heren laten punk, powerpop, en garagerock klinken alsof het nog steeds 1979 is. Verplichte kost voor liefhebbers van Jay Reatard, Ramones en Cheap Trick.