#vf13: Truckfighters

vallen (wederom) vies tegen

Eelco van Eldijk ,

De Truckfighters komen. Zij die platgetreden paden weer tot leven wekken en als oerdieren daaroverheen stampen. Ze komen vanuit het hoge noorden, als Vikingen afgedaald om het nietige Nederland te heroveren. De Romeinen wisten al dat Nijmegen een strategisch goed punt is om te vestigen. En wel op het Valkhof. De Truckfighters denken daar niet anders over. Zij kopiëren liever een goed plan dan er zelf één halfbakken te bedenken. Haal de termen als gruizig, smerig, log, bot en lomp maar van stal.

CONCERT
Truckfighters, Voerweg, maandag 15 juli 2013

MUZIEK
Scandinavië en stevige muziek. Twee handen op één (bier)buik. Of het nu zwartgeblakerde metal is of naar bloemetjes ruikende rock, in het hoge noorden snappen ze hoe dit moet klinken. Zo ook de drie ‘stoners’ uit Zweden; Truckfighters. Albums vol met vettig klinkende riffs, logge basdreunen en stoempende drumsounds. Daarmee lopen zij in gelijke pas met grootmeesters als Dozer en Kyuss. Toch hebben zij nog niet de heldenstatus te pakken binnen het genre. Misschien dat deze avond duidelijkheid biedt, of dat inmiddels aanstaande is of waarom juist niet.

PLUS
Truckfighters is enthousiast. Ook hebben zij een goed rollende drummer in hun midden. Daarmee heeft Truckfighters, bij vlagen, een lekkere groove. Het is de drummer die het zaakje draaiende weet te houden, Truckfighters moet blij zijn met deze knul. 

MIN
Want dit is verder geen sterke live band. Truckfighters weet niet over te brengen wat men in de studio wel kan. Maar goed, in de studio kan ook ik zingen en gitaarspelen, dus dat zegt niks. De mannen zijn stonerrockkarikaturen met matige nummers, een haperende eigen sound, ronduit slechte zang en kneuterig gitaarspel met veel fouten. Jammer, want dit moet toch echt beter kunnen. Al rijst de vraag of ze dat wel kunnen, aangezien ze enkele jaren terug in Luxor in Arnhem ook van dit bedenkelijk niveau waren.

CONCLUSIE
Dit riekt naar het afvoerputje van de stonerrock. De geloofwaardigheid van deze gasten is in ieder geval verder teniet gedaan. Wie wil mijn cd´s van Truckfighters overnemen? Ik geloof ze niet meer en wil ze evenmin nog in mijn collectie.

CIJFER
5