#vf13 Moon Duo is Moon-trio

Van hier tot daar en weer terug

Tekst: Eelco van Eldijk | Foto's: Felicia Tielenius Kruythoff ,

Vorig jaar stond het tweetal in Merleyn en het optreden was absoluut om over naar huis te schrijven. De psychedelische impact van Moon Duo was groot. Uitstraling hebben de heer en dame niet, maar de harde en monotone deun missen, in combinatie met de visuele toevoegingen, hun doel allerminst. Het ‘doordraaien’ lag op de loer. Kunnen zij dit overtuigende kunstje nogmaals uithalen, maar dan in de buitenlucht? De zintuigen van uw recenscent ter plaatse staan er in ieder geval wagenwijd voor open. Kom er maar in met dat geestverruimende goedje.

CONCERT
Moon Duo, Voerweg, maandag 15 juli 2013
    
MUZIEK
Moon duo speelt krautrock. Muziekliefhebbers smijten tegenwoordig te pas en te onpas met deze term. Maar wat het nu eigenlijk is? “Krautrock is een algemene naam voor de experimentele muziekgroepen die in Duitsland op de voorgrond traden aan het eind van de jaren zestig en aan het begin van de jaren zeventig”, aldus Wiki. Heeft dat nog iets van doen met het Amerikaanse Moon Duo? Wel, enerzijds bar weinig. Maar toch, de ‘band’ past redelijk in het straatje van bijvoorbeeld Neu! Van die tracks, vaak gebaseerd op slechts één riedel, in een stuwend drumritme, met daar tamelijk wazige geluidseffecten overheen. Minimale middelen, maximaal bedwelmend effect.

PLUS
Moon Duo is vandaag met zijn drieën! Er is een drummer mee op tour. Hierdoor ontstaat een natuurlijker geluid en dat is zeker een toevoeging aan het geheel. De set die het drietal speelt is homogeen. Hierdoor ontstaat een licht dronende sfeer. Moon Trio is smooth. Het glijdt er vandaag prima in ondanks de afwezigheid van visuele en drogerende middelen. En eh… met de uitstraling van baardmans en zijn vrouw, samen met hun verre neef is ook niet veel mee mis. Goede impact.

MIN
Door hierboven aangehaalde eenvormigheid in zowel sound, liedjes als tempo, is dit niet een heel spannend optreden. Het kabbelt, maar of dat vervelend is, laat ik aan u.

CONCLUSIE
Fijn en onderhoudend optreden, dat de hoop doet rijzen dat volgend jaar Wooden Shjips op het Valkhof speelt (moederschip van Moon Duo’s gitarist, briljante band).

CIJFER
7,5