#vf13: José James wikkelt zijn publiek in een warm dekentje

De warme gloed van James’ soul en jazz is als een straalkacheltje

Pleunie de Wild ,

Maakte José James gisteren nog indruk op het befaamde North Sea Jazz festival in Rotterdam, vandaag mag hij het hoofdpodium van het Valkhof Festival afsluiten. De 35-jarige José is inmiddels een graag geziene gast in Nijmegen. Hij trad eerder dit jaar al op in een uitverkocht Doornroosje en op Music Meeting. Zijn tour rondom het vierde studioalbum No Beginning, No End dat eind 2012 uitkwam, is in volle gang. De Arc stroomt binnen een mum van tijd ramvol als James en zijn eigenzinnige jazzband hun eerste noten inzetten.

CONCERT
José James, Arc, maandag 15 juli 2013

MUZIEK
Easy listening jazz in combinatie met José’s sexy soulstem en een vleugje hiphop.

PLUS
James en zijn band serveren hun soul en jazz in hapklare brokken waardoor hun muziek gemakkelijk te behappen is. Met zijn zwoele soulstem windt James het publiek om zijn vingers en legt hij zowaar een warm fleecedekentje over zijn toeschouwers heen. De zelfverzekerdheid van James zorgt voor rust op het podium waardoor de muziek prettig is om naar te luisteren. In het begin van de set speelt hij nummers van zijn nieuwste plaat, zoals Trouble en It’s All Over Your Body. Deze worden zeer goed ontvangen.

MIN
Door de grote zonnebril die José draagt, blijft er een afstand tussen hem en het publiek. Als de bril halverwege het optreden eindelijk afgaat, volgt een applaus. Helaas gaat de bril twee nummers later weer op. Verder zorgt een overkill aan solo’s ervoor dat de set halverwege een beetje inkakt. Naarmate de show vordert, lijkt het steeds meer op één grote muzikale jam waardoor de conversaties in het publiek snel overslaan naar dagelijkse ditjes en datjes. Als José drie kwartier aan het spelen is, is zijn publiek minimaal gehalveerd.

CONCLUSIE
De charmante José en zijn getalenteerde band verliezen zich vanavond in hun eigen jam. Ze weten de aandacht van het Valkhofpubliek daardoor helaas niet vast te houden.

CIJFER
7