#vf13: Rangleklods klotst Valkhof in slaap

Deens duo speelt vooral voor zichzelf

Robin Oostrum ,

Zou Rangleklods weten hoe laat ze op moeten treden? En dat de zon dan nog lang niet onder is in Nijmegen? Het Deense duo heeft vier extra lichtzuilen meegenomen, die ongetwijfeld voor een geweldige show zouden zorgen in het donker. In het volle zonlicht blijft er weinig van over.

CONCERT
Rangleklods, Arc, donderdag 18 juli

MUZIEK
Elektronische indiepop die zwaar leunt op de Tom Smith-achtige vocalen van zanger/producer Esben Nørskov Andersen. Samen met Tikki Hasselriis Jensen vormt hij Rangleklods: een Deens duo dat via Berlijn en Aarhus terechtkwam in Kopenhagen. Esben haalde een master in Elektronische Muziek aan de Muziekacademie in Aarhus, en is een groot voorstander van zoveel mogelijk live spelen. Geen gebruik van opgenomen tapes of laptops op het podium dus.

PLUS
Best knap, als dit allemaal daadwerkelijk live is. Hier speelt Esben even met het publiek door aan de volumeregelaars te schuiven, daar zweept Tikki de boel weer op met een paar ferme tikken op de drumcomputer. De lage stem van Esben leent zich perfect voor nummers als Home en opener Behaviour.

MIN
Door de wirwar van draden is lastig te zien wat er op het podium gebeurt. Het publiek moet nu maar aannemen dat alles inderdaad live aan elkaar gedraaid wordt. De set is bovendien zeker niet altijd even spannend: in tegenstelling tot genregenoten als Purity Ring draait Rangleklods regelmatig minutenlang hetzelfde deuntje. De zang van Esben Andersen komt daarnaast vaak geforceerd over.

CONCLUSIE
De podiumsetting verraadt het eigenlijk al: Rangleklods hoort in een zaal te spelen. Maar dat is niet het enige probleem vandaag. Esben en Tikki testen zichzelf voortduren live, genieten ongetwijfeld van hun eigen vaardigheden, maar vergeten dat ze hier ook zijn om mensen te vermaken. Op enkele spaarzame hoogtepunten na, blijft dat laatste ernstig achterwege.

CIJFER
6