#vf13: Earth Control is zo melig…

…dat het bijna grappig is

Paul Aerts ,

Omdat Postmodem kwam te vervallen, vullen de Groningers van Earth Control de lege plek op het Boog-podium in. Maar of we blij moeten zijn met die wissel? Dat betwijfel ik na de eerste klanken van het product van het maffe label Lekker Kut Platenmaatschappij.

CONCERT
Earth Control, Boog, donderdag 18 juli 2013

MUZIEK
Een aapje wou eens lollig zijn, en beet in de billen van de kapitein, de kapitein werd heel erg boos, en stopte het aapje in de poederdoos, de poederdoos ging open, het aapje kon weer lopen, het aapje kon weer lollig zijn en beet in de billen van de kapitein…

PLUS
Zanger Bert en gitarist Marcel willen grappig zijn, en dat lukt ze uiteindelijk ook wel een beetje. Al is het de vraag of dat plaatsvervangende schaamte of aanstekelijke meligheid is. De interactie van dit kunstenaarscollectief met het publiek is net zo droog als de muziek. Midden in het nummer Passen jullie maar op (de digitale snelweg) begint de zanger over een kindje dat in het publiek staat te dansen. ”Er wordt gebreakdancet, er wordt gebreakdancet, er wordt gebreakdancet… Breakdancen is wel mijn favoriete medium.”

MIN
Eigenlijk zijn bovenstaande punten ook niet erg positief, maar het kan nog erger. De verzen zijn de helft van het optreden niet te verstaan. En als ze dan wel te verstaan zijn, dan bid je dat ze weer wegebben. Vrijwel niets rijmt en de heren kunnen geen instrument bespelen, maar hebben er wel één vast. Het zal allemaal wel ludiek bedoeld zijn, maar hierbij schud je toch jammerlijk je hoofd. Waarom was ik hiervoor ook alweer eerder voor naar het Valkhof Festival gekomen?

CONCLUSIE
Het genre dat Earth Control speelt heet ‘dat-kan-mijn-oma-ook,-en-beter’. Het is dat ze helemaal uit Groningen zijn gekomen dat ik er überhaupt nog een serieuze recensie over schrijf. Maar dit aapje wil dan ook even lollig zijn. Jullie smeken om een cijfer dat nog niet af is, en jullie krijgen het pas als het volledig ontcijferd is.

CIJFER
π