#vf13: Kensington behoort terecht tot de nationale top

Of je het nu leuk vindt of niet

Paul Aerts ,

Ze zijn de favoriet van hordes pubermeisjes, maar het Utrechtse Kensington is meer dan dat. Het is moeilijk voor ondergetekende een plekje redelijk vooraan te vinden, want de mensenmassa reikt tot aan de randen van het Valkhofpark. Zowel vriend als vijand is benieuwd naar wat Kensington vanavond gaat doen.

CONCERT
Kensington, Arc, 16 juli 2013

MUZIEK
Deze heren uit de Domstad maken al een aantal jaren toegankelijke rockmuziek met veel bombast. Kensington flirt inmiddels met de noemer ‘stadionrock’, een term die na hun immense hits als Home Again, Youth en We Are The Young een vlucht heeft genomen. En dan te bedenken dat het allemaal begon met een eigenhandige fanlobby op Facebook een paar jaar geleden.

PLUS
Kensington laat vanavond zien dat het een meesterlijke liveband is. Hun werk klinkt live veel beter dan op plaat. De band vindt moeiteloos de juiste balans tussen publieksparticipatie en laten zien wat ze in hun mars hebben. Zangers Eloi en Casper zijn vocaal een magische combinatie die klinkt alsof hun stembanden samengesmolten zijn. Showing off, dat is wat Kensington vanavond vol zelfvertrouwen doet; met de ijdelheid en nonchalance van Frederik Barbarossa himself spelen de heren scheuren in zijn ruïne. Het paradoxale is echter dat de Utrechters toch dicht bij hun publiek staan. Ze zijn in alle opzichten toegankelijk. Zelfs het ´Glastonbury-momentje’, waarbij het publiek gevraagd wordt op elkaars schouders te gaan zitten, werkt prima. Er zit vaart in de show, en dat is fijn. 

MIN
Die toegankelijkheid kan op den duur saai worden; de wall of sound verbloemt technische begaafdheid. Soms overheerst het bulderende geluid de bandleden. Het nummer Call My Name is een goed voorbeeld van hoe het viertal even de draad kwijt raakt. Deze vooral ritmische calamiteiten lossen ze echter steeds goed op. Feit blijft wel dat het bereik van de zangers in de hoogte beperkt is. Dat zal ze in de komende jaren parten gaan spelen.

CONCLUSIE
Kensington, zeker niet de gedroomde afsluiter van de gemiddelde Valkhofbezoeker, zet een meer dan oerdegelijke rockshow neer en overweldigt zelfs de grootste haters met een strakke performance en een magische siddering die door de aanwezigen raast. Deze rockgroep onderscheidt zich van bands als Go Back To The Zoo en Racoon, die helaas toe hebben moeten geven aan overdreven publieksparticipatie en nauwelijks meer iets zelf zingen. Bij Kensington draait het ondanks hun populariteit nog steeds om de muziek. En die zit verrekte goed in elkaar, of je het nu leuk vindt of niet. Het is te hopen dat deze jongens dit vol houden, want op dit moment mogen ze zich een van de beste populaire livebands van Nederland noemen.

CIJFER

8,5