#vf13 interview: Mr Vast over superhelden en alleenheersers

"God en Jezus zijn mijn favoriete dictators"

Ateke Willemse ,

Dat Mr Vast een 1 kreeg voor zijn optreden op het Valkhof Festival zal hem niet veel uitmaken. School was toch nooit echt zijn ding. Over zijn stijl valt te twisten, maar waar hij sowieso talent voor heeft, is tekenen en onzin uitkramen. Daar krijgt hij dan ook een dikke 10 voor. Mag recensent Eelco de kauwgombal opeten.

WIE Mr Vast
WAAR Tussen de Extrapoolcrew backstage
WANNEER Dinsdag 16 juli 2013, na een tijdrovende schminkverwijdersessie

Je bent zonder twijfel een extravagant podiumbeest. Werd je vroeger gepest? 
“Ik maakte niet echt deel uit van een groep en was altijd de langste en luidruchtigste leerling. Ik was degene waarvan mensen zeiden: ‘Daar heb je hem weer.’ Wel was er een clubje hippies waar ik regelmatig mee omging. Veel heb ik niet geleerd op school, eigenlijk interesseerde alleen het vak drama me. Ik speelde in een schooltoneelstuk en de docent was erg lovend. Het jaar erop zou ik de hoofdrol krijgen, maar toen had ik inmiddels wiet ontdekt en wilde ik er niets meer van horen. In mijn tijd op de kunstacademie begon ik pas weer met theater.”

Wie is je favoriete dictator?
“Holy shit, God, fuck, … God! En Jezus. Op water lopen, water in wijn veranderen, dat zijn behoorlijk coole skills voor een dictator. In Gods naam worden hele populaties uitgemoord, dat is ook een goede truc.”

Opdracht: bedenk en verbeeld een superheld.

Verantwoording: “Deze held begeeft zich in de bergen en heeft superstretchende benen. Hij valt nooit en kan over alle mogelijke obstakels heenstappen. Ook kan hij door vuur en natuurrampen lopen. En hij heeft een cape natuurlijk. Dat geel met rode dat je ziet, is een spontane explosie in de heuvels, dat gebeurt regelmatig. Via zijn haar kan hij een andere wereld betreden. Dat was het, ik ben niet gulzig.” Dan toch: “Of misschien voeg ik nog een speciaal oog toe waarmee hij mijlenver kan kijken om zijn volgende missie op te speuren. Je kunt wel merken dat ik kunstacademie heb gedaan trouwens, hè?”

Ben jij voor of tegen recycling?
“Duidelijk voor. Het is een goed concept, vooral met betrekking tot melk. Recycle melk en maak er kaas van. En als je kunt, verander het dan weer terug naar melk.”

Je roept je fans op om onderdeel te worden van de vast minority. Is dat beter dan deel uitmaken van een meerderheid?
“Iedereen meent deel uit te maken van een minderheid. Je hoort nooit iemand zeggen dat hij een hersenloos schaap is dat stomweg achter iedereen aanloopt. Ik beschouw mezelf als een mier in een onmetelijk landschap, een stip in de woestijn. Dat klinkt behoorlijk fout, maar het is exact het tegenovergestelde van de rockstergedachte. Ik stel helemaal niets voor.”